ODRŽANA RADIONICA NA TEMU “EDUKACIJA O AKTUELNIM TEMAMA U ZZNR”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U skladu sa Akcionim planom za 2024. godinu Strategije za unaprjeđenje zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori 2022 – 2027. godine i Sporazumom o realizaciji aktivnosti “Edukativne aktivnosti u pravcu osnaživanja predstavnika zaposlenih za ZZNR (Zakon o zaštiti i zdravlju na radu) i predstavnika sindikata”, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Savez sindikata Crne Gore organizovali su danas, u Bijelom Polju, drugu u nizu radionica na temu “Edukacija o aktuelnim temama u ZZNR”.

Cilj aktivnosti je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, bio da se učesnici na proaktivan i inovativan način upoznaju sa savremenim temama iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, ali i da se kroz dvosmjernu komunikaciju i evaluaciju identifikuju potrebe i analizira percepcija zaposlenih kada je u pitanju ova oblast.

Oni su dodali da su ciljna grupa bili zaposleni u preduzećima/institucijma iz opština sjeverne regije, koji se bave zaštitom i zdravljem na radu ili su predstavnici zaposlenih za zaštitu i zdravlje na radu.

U ime Ministarstva rada i socijalnog staranja, o važnosti zaštite i zdravlja na radu, relaciji poslodavac/stručno lice za poslove zaštite i zdravlja na radu/predstavnik zaposlenih/predstavnik sindikata, kao i operativnim ciljevima Ministarstva, govorile su samostalne savjetnice Jovana Bošković i Maja Mijović, zaposlene u Direktoratu za zaštitu i zdravlje na radu. Osvrt na koncept Pravedne tranzicije iz ugla zaposlenih, dao je Vladimir Krsmanović koordinator aktivnosti ispred Saveza sindikata Crne Gore.

“Ovakav pristup u praktičnom smislu održava duh socijalnog dijaloga, jer i po riječima učesnika samo zajedničkim djelovanjem možemo postići vidljive rezultate. Učesnici su kroz predstavljanje zakonskih okvira, koncepta pravedne tranzicije i studije slučaja, mogli stvoriti širu sliku o značaju zaštite i zdravlja na radu, i samim tim uticati na situaciju u okviru svojih organizacija, čime direktno utičemo na stepen implementacije mjera zaštite”, navodi se na kraju saopštenja Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Share.

About Author

Leave A Reply