OD UTORKA 25 PROIZVODA PO MINIMALNOJ CIJENI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od utorka građani će u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje 25 proizvoda po minimalnim cijenama. To je dogovor Ministarstva ekonomskog razvoja sa trgovačkim lancima Voli, Merkator, Laković, Aroma i Franca, a u okviru akcije pod nazivom “Stop inflaciji”.

Predviđeno je da nove, snižene cijene za 25 proizvoda stupe na snagu 21. marta. Akcija će trajati do kraja aprila uz mogućnost da bude produžena.

Prijedlog vrsta proizvoda koji obavezno ulaze u antiinflacionu korpu: 

Redni br.Vrsta proizvodaMaksimalna marža
1.Kokošija jaja (10 komada)5% i 5%
2.Domaći sir (1kg)5% i 5%
3.Tvrdokori sir, kačkavalj (edemer, gauda)5% i 5%
4.Jogurt (1l)5% i 5%
5.Mlijeko (1l)5% i 5%
6.Krompir (1kg)5% i 5%
7.Pirinač (1kg)5% i 5%
8.Pasulj (1kg)5% i 5%
9.Makaroni (tjestenina)5% i 5%
10.Pileće meso 1 kg5% i 5%
11.Šunka u omotu 1 kg5% i 5%
12.Suvo svinjsko meso 1 kg5% i 5%
13.Sardine u ulju5% i 5%
14.Mliječna čokolada5% i 5%
15.Kafa mljevena5% i 5%
16.Bezalkoholni napitak (koka kola, pepsi, kola, tonik i dr.)5% i 5%
17.Sok od raznog voća (kašast)5% i 5%
18.Konzervirano povrće (salata, krastavac, paprika i dr.)5% i 5%
19.Hrana za bebe5% i 5%
20.Šampon za bebe5% i 5%
21.Dječije pelene5% i 5%
22.Higijenski ulošci5% i 5%
23.Šampon za odrasle5% i 5%
24.Kupka za odrasle5% i 5%
25.Deterdžent za pranje veša5% i 5%

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović predstavio je na sjednici Vlade Informaciju o programu “Stop inflaciji”.

Kao odgovor na problem rasta cijena osnovnih životnih namirnica i visokih stopa inflacije Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u saradnji sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca u zemlji (Voli, Mercator, Laković, Domaća trgovina- Aroma, Franca) dogovorilo je višemjesečnu akciju pod nazivom “STOP INFLACIJI” koja podrazumijeva formiranje tzv. “antiinflacione korpe”.

Kako je ministar Goran Đurović kazao na sjednici Vlade, vrlo brzo, već od utoraka ili nekoliko dana kasnije u prodavnicama koje su dio akcije, će biti jasno i vidno označeni proizvodi sa logom “Stop inflaciji” tako da građani znaju tačno koji su proizvodi dio te akcije.

“Cijene će biti minimalne za te proizvode, trgovci su izašli sa minimalnim cijenama koje su i u regionu najkonkurentnije”, kazao je Đurović i dodao da trgovci imaju pravo da prošire listu, ali ne i da ih skraćuju.

“Većina trgovaca je najavila i proširenje liste na čemu sam im zahvalan”, poručio je ministar. Svaki lanac će imati svoju potrošačke korpe unutar ove akcije, što znači da one neće biti iste u svim marketima.  

Akcija će važiti do kraja aprila, nakon čega se počinje sa novom, najavio je ministar.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda. Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom (trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad 5%, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na 5%).

“Cilj ove akcije i uvođenja antiinflacione korpe je da smanjimo pritisak na životni standard građana i doprinesemo stabilizaciji cijena osnovnih životnih namirnica. Drago mi je da su naši trgovci pokazali društvenu odgovornost i od početka podržali ovu ideju“, poručio je ministar Đurović.

Trgovac je u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda.

Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

“Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena”, saopšteno je iz MERT-a.

Opšti uslovi za izbor proizvoda:

Artikal ne smije biti pri isteku roka.

Artikal ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja.

Artikal ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste.

Share.

About Author

Leave A Reply