O SUDBINI DIJELA PUTA LUBNICE – JEZERINE U NAREDNIH DESETAK DANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Komisija za tehnički pregled koju je formiralo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u narednih desetak dana odlučiće da li će dio puta Lubnice – Jezerine pustiti u saobraćaj, izdati dozvolu za njegov probni rad ili donijeti odluku da trasu ne otvori. To Portal RTCG saznaje u Upravi za saobraćaj.

Prvi sastanak KomisIje koja broji 14 članova održan je juče, a u narednim danima donijeće konačnu odluku.

Iako je rok za završetak radova 23. februar, put ne može biti pušten u saobraćaj bez upotrebne dozvole.

“Po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata put može koristiti tek nakon dobijanja upotrebne dozvole. Do otvaranja dionice ne mora doći ni u narednih dva mjeseca, jer po ugovoru za obavljanje tehničkog pregleda i dobijanje upotrebne dozvole postoji rok od 60 dana”, pojasnili su nam iz Uprave za saobraćaj.

Realizacija projekta izgradnje tunela Klisura i rekonstrukcije dionice puta Lubnice – Jezerine, koja bi put između Berana i Kolašina skratila na pola sata, počela je u maju 2017. godine, a ugovor je potpisan sa sarajevskom kompanijom Euro-Asfalt.

Prvobitni ugovoreni rok za izvođenje svih radova bio je maj 2020. godine.

Umjesto tri, radovi na izgradnji ove dionice traju već sedam godina.

Kako su nam ranije saopštili iz UZS, neki od razloga za kašnjenja u prethodnom periodu bili su i nemogućnost izvođenja radova u tunelu „Klisura“ i mostu “Jezerine“ tokom proljeća, zbog povećanja nivoa podzemnih voda, ali i klizišta koje je zahvatilo dio mosta.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) početkom marta 2022. godine, za vrijeme mandata Mladena Bojanića, dostavilo je tužilaštvu informacije o sumnjama da su prilikom izgradnje tunela Klisura i rekonstrukcije dionice puta Lubnice-Jezerine počinjena krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjesni rad u službi.

U toj informaciji navodi se da su ta djela izvršena tokom mandata bivšeg ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i bivšeg direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače.

Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju puta Lubnice – Jezerine sa izgradnjom tunela “Klisura” izradio je konzorcijum koji čine: “Put-Inženjering” kao vodeći partner i članovi “Tehno gradnja” iz Pljevalja, ‘Exploring’ iz Nikšića, “Grad’ iz Bara i “Geotehnika“ iz Bijelog Polja.

Vodeći projektant tunela, diplomirani inženjer građevine profesor doktor Zvonko Tomanović kazao je da je tunel “Klisura” na putu Berane-Lubnice-Jezerine- Kolašin po svojoj dužini od oko tri kilometra, geološkim uslovima i meteorološkim uslovima prestavljao pri građenju jedan od najzahtjevnijih drumskih tunela u Crnoj Gori, te da je tunel građen u dosta lošijim geološkim uslovima od prognoziranih.

Share.

About Author

Leave A Reply