NOŠNJA VASOJEVIĆA UGLEDALA SVJETLOST DANA POSLIJE VIJEK I PO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hadži Milisav – Miki Tmušić nedavno je obilježio deset godina aktivnog istraživačkog rada na temu narodnih igara, pjesama, običaja i narodnih nošnji Vasojevića.

Posebnost večeri, koja je upriličena u Polimskom muzeju, i vrijednom jubileju dala je rekonstruisana nošnja Vasojevića koja je ugledala svjetlost dana poslije više od 150 godina.

„Nošnja Vasojevića je unazad nekih 150 godina nestala sa ovog područja, odnosno zatrta je zbog uticaja svitne crnogorske narodne nošnje i stare Crne Gore. Za tu nošnju je karakteristično da nema nikakvih tačaka sa svitnom crnogorskom nošnjom, potpuno su različite, rađene od drugačijih materijala. Sama po sebi je specifična i mnogo lijepa i mogu reći da zbog toga što je protekao dug vremenski period, tokom kojeg  nošnju Vasojevića narod nije mogao da vidi, nailazimo na brojne pozitivne komentare, ali i čuđenja i pitanja – otkud takva nošnja kod Vasojevića“, istakao je Tmušić.

On je naglasio da mu je posebno drago što su te večeri, sa stručne strane, ali i kao prijatelji, učešće uzeli Slobodanka Rac i Damir Šipovac, koji su biranim riječima dali svoj doprinos i nesebičnu podršku svemu onom što je do sada radio i što radi.

„Zahvaljujući vrijednim rukama Nikole Bošnjaka, koji je rekonstrukcije uradio kao da su originali, danas imamo autentičnu nošnju Vasojevića. Hvala mu na tome a posebno što me trpio sa svakodnevnim pitanjima –  kako sve ispada, je li dobro i kad će biti gotovo. Obišao sam veliki broj sela, obavio brojne razgovore sa starim ljudima, kazivačima, od koji je većina upokojena, dočekavši duboku starost. Imao sam tu sreću i zadovoljstvo da od njih čujem i zapišem brojne priče, igre, pjesme, običaje i tako ih zajednički sačuvamo od zaborava“, rekao je hadži Tmušić.

On je nagalasio da je veče u Polimskom muzeju bilo posebno jer su tu bili njegovi prijatelji, oni koji su mu, svih ovih godina, bili i ostali podrška.

„Najveća i uvijek nesebična podrška je podrška moje porodice koja je u proteklom periodu mnogo trpila radi mene i mog rada, ali uvijek bila snažan vjetar u leđa za sve što sam do sada uradio i stvorio – moja supruga Slađana Tmušić , moj naslednik i smisao Jakov, moja mala čupa Jovana, moji roditelji, brat i sestra. Da nije bilo njih i njihove podrške sigurno u svemu ovom ne bih uspio“, rekao je Tmušić.

Dodao je da je prošla prva decenija i da će i dalje nastavi sa radom jer, kako ističe, samo tako možemo sačuvati svoj nacionalni identitet, jer ako to izgubimo i ako nemamo svoju prošlost koju ćemo čuvati, sigurno nećemo imati srećnu i uspješnu budućnost.

Andrija Turčinović, Tamara Babović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply