NEMA KRIZE LOKALNE VLASTI U BERANAMA, ROTACIJA PO PLANU?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rotacija između Nove srpske demokratije (NSD) i Demokrata na mjestu predsjednika opštine Berane, po koalicionom sporazumu nakon lokalnih izbora iz 2022. godine, u fazi je tehničke razrade i određivanja datuma.

To su nezvanična saznanja Portala RTCG koja smo dobili iz više izvora iz aktuelne vladajuće većine.

Predsjednik opštine Vuko Todorović (NSD) danas nije bio dostupan, kao ni potpredsjednik opštine Damjan Ćulafić (Demokrate), između kojih bi rotacija trebalo da se obavi.

Podsjetimo, vodeći konstituenti lokalne parlamentrane većine, NSD i Demokrate dogovorili su da prve dvije godine funkciju predsjednika obavlja Todorović, a druge dvije godine Ćulafić.

Izvor blizak kabinetu predsjednika i potpredsjednika nezvanično je Portalu RTCG rekao da „ne postoji nikakva kriza u tom pogledu, kao što ne postoji ni kriza aktuelne lokalne vlasti“.

„Ne treba zaboraviti da su koalicioni sporazum i nova lokalna vlast u Beranama sklopljeni u maju 2022. godine, i prema tome ne postoji nikakvo probijanje rokova za rotaciju. Upravo su u toku tehničke pripreme i usaglašavanje datuma rotacije, što je sve u skladu sa rokovima“, kazao je taj sagovornik.

Podsjećanja radi, na pomenutim lokalnim izborima Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je devet mandata, SNP sedam, “Za budućnost Berana” na čelu sa NSD šest, Demokrate šest, lista “Berane sad” četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Devenaest od 35 odbornika, koliko čini lokalni parlament, tada su odlučili da lokalnu vlast naprave bez Socijalističke narodne partije (SNP). U opoziciji je ostala i Demokratska partija socijalsita.

Da nešto ne funkcioniše kako treba, utisak kod lokalne javnosti ostavljen je nakon neredovnog održavanja sjednica lokalnog parlamenta.

Poslednja, koja je započeta još 3. aprila, više puta je odlagana ili prekidana zbog nedolaska većeg broja odbornika vladajuće većine.

Nastavak desete redovne sjednice zakazan je za sjutra. U ovom trenutku nije poznato da li će biti održana i da li će ponovo biti odlaganja ili prekidanja.

Iz Demokratske partije socijalista i Socijalističke narodne partije više puta su se u proteklih mjesec i po oglašavali saopštenjima u kojima su tvrdili da lokalni parlament ne funkcioniše. Tvrdili su i da je u nekoliko navrata kršen poslovnik o radu, odnosno da aktuelna koalicija nije jedinstvena.

Sa druge strane, izvori iz aktuelne vlasti tvrde da “nema krize i da lokalna uprava funckioniše potpuno normalno i da uspješno završava sve obaveze”.  

Da li ima ili nema krize lokalne vlasti u Beranama i hoće li biti obavljena rotacija na mjestu predsjednika opštine između NSD i Demokrata, znaće se već narednih dana.

Izvor – RTCG.

Share.

About Author

Leave A Reply