NB „DR RADOVAN LALIĆ“ MJESTO UČENJA, ANGAŽOVANJA ZAJEDNICE I PRISTUPA INFORMACIJAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Narodna biblioteka (NB) „Dr Radovan Lalić“ u 2022. godini bibliotečki fond je obogatila sa 886 publikacija, a prilikom njihove nabavke vodilo se računa da se održi kvalitet, aktuelnost i univerzalnost bibliotečkog fonda.

Bibliotekarka Marija Iritano, gostujući u emisiji „U fokusu“, kazala je da im je vrijednu donaciju od 462 knjige iz oblasti književne teorije, istorije, kulture, nauke, filozofije, poezije i religije poklonila Narodna biblioteka Srbije.

„Značajnu i vrijednu donaciju od 267 knjiga naša biblioteka je dobila od braće Branislava i Predraga Vujadinovića. Riječ je o porodičnoj biblioteci koju su decenijama prikupljali sa svojim ocem Komnenom Vujadinovićem“, kazala je ona.

Bibliotekarka Iritano je dodala da Narodna biblioteka posjeduje veliki broj knjiga i časopisa iz 19. i prvih decenija 20. vijeka.

“Dvije najstarije publikacije štampane su 1836. godine i pisane su na slavenoserbskom jeziku. Jedna od primarnih odrednica biblioteke jeste posvećenost i podrška stvaralaštvu zavičajnih pisaca, a jedan od bitnih segmenata JU Centar za kulturu je izdavačka djelatnost“, naglasila je ona.

Posle višegodišnjih problema sa prostorom, biblioteka sada raspolaže sa šest prostorija. Renovirana i tehnički opremljena čitaonica otvorena je u aprilu 2017. godine. Čitaonica ima dvadeset čitalačkih mjesta i u njoj su smještene stare i rijetke knjige, enciklopedije, periodične publikacije…

Galerijski prostor je višenamjenski. U njemu se organiizuju tematske dječje radionice, predavanja, književne večeri i promocije knjiga. U galeriji su smješteni legati akademika Radonje VešovićaMargite Lalić Terzić, kao i umjetničke slike nastale na međunarodnim umjetničkim kolonijama koje organizuje Centar za kulturu.

Iritano je ponovila da je Centar za kulturu Berane, čija je Biblioteka organizaciona jedinica, dobitnik nagrade iz oblasti izdavaštva na drugom Festivalu knjige pod nazivom „Pazi što čitaš“ koji je, u oranizaciji Kuluturnog centra „Nikola Đurković“ održan u Kotoru. 

„JU  Centar za kulturu se na ovom festivalu predstavila vrijednim reprint izdanjem „Gorski vijenac“ Petra II Petrovića Njegoša s prevodom na francuski jezik koji je uredila Divna Veković. Radi se o dvojezičnom izdanju koje ima obilježje neprolazne vrijednosti, a priređeno je prema prvom originalnom izdanju koje je štampano 1917. godine“, kazala je ona.

Istakla je da projekat pod nazivom „Pročitaj knjigu“ u organizaciji JU Centra za kulturu, a u saradnji sa bibliotekom obuhvata besplatne godišnje članarine za učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola opštine  Berane.

Iritano ja najavila da će tradicionalni literarni konkurs za srednje škole opština Berane i Andrijevice, na temu „Duboke vode su mirne“, biti raspisan 13. aprila, a da je književno veče povodom proglašenja najboljih radova predviđeno za 24. april.

„Biblioteke imaju suštinsku ulogu u društvu kao mjesto učenja, angažovanja zajednice i pristupa informacijama. Osnovni zadatak biblioteke je prikupljanje, čuvanje i davanje na korišćenje bibliotečke građe. Biliotečki fond se obnavlja i dopunjuje kroz kupovinu i poklone“, kazala je bibliotekarka Marija Iritano.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply