Najbolji trikovi da odledite bravu na autu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zaleđena vrata na automobilu baš nikad ne otvarajte na silu jer možete da ih oštetite. Ako imate priliku, polijte ih toplom vodom, nikako vrućom, jer vruća voda može da ošteti i vrata i bravu. Ako pri ruci nemate toplu vodu, tada pokušajte da se naslonite na vrata i da ih pomerite malo svojom težinom – ovaj trik ponekad pomogne tako što led koji drži vrata pukne.

Može da vam pomogne i fen za kosu, ako imate mogućnost dovučete produžni kabl i spojite ga na struju. Takođe, možete da pokušate i da malo ugrijete ključ upaljačem, pa da ga stavite u bravu, ali pazite da ne bude vruć, već topao. Ovaj postupak možda ćete morati da ponovite nekoliko puta.

Takođe, ukoliko nemate kupovni sprej za otapanje leda na automobilu, napravite ga sami!

Sipajte u bocu sa raspršivačem mešavinu alkohola i vode u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode). Pošpricajte po zaleđenim djelovima, po kvaki, ivicama vrata… Led bi ubrzo trebalo da oslabi i vrata ćete lakše otvoriti. Ova tečnost pomaže i kod zaleđenih stakla.

Neki automobile odleđuju mješavinom hladne vode i soli. Otprilike, na litar vode stavite kašičicu do dvije soli, promiješajte, pa pažljivo prelijte zaleđene površine – ivicu automobilskih vrata ili brave.

Evo kako da se vrata i brava ne zalede:

Kako ujutro ne biste morali da gubite vrijeme sa zaleđenom bravom i vratima, ali i retrovizorom, poslužite se sa nekoliko trikova koji će spriječiti zaleđivanje:

– Da se vrata ne zalede, sve što treba da uradite je da premažete gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako biste narednog jutra bez problema otvorili vrata.

– Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese.

Share.

About Author

Leave A Reply