Nadaju se dogovoru kod premijera

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predstavnici parlamentarne većine i premijer Zdravko Krivokapić danas će imati novi sastanak kako bi riješili krizu vlast, a očekuju se konkretni predlozi u vezi sa rekonstrukcijom Vlade.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade, sa početkom u 12 sati, a većina predstavnika partija na vlasti se nada dogovoru.

”Vjerujemo da će današnji sastanak biti i uspješan i produktivan”, rekli su “Vijestima” iz Demokratske Crne Gore.

Zamjenik predsjednika Pokreta za promjene Branko Radulović za “Vijesti” kaže da dogovor treba da počiva na kvalitetnoj i reformskoj agendi.

Poručuje da je današnji sastanak od istorijskog značaja i on će odrediti kakva i gdje će biti Crna Gora i za godinu i za deset, a možda i duže.

”Da li će Crna Gora biti u ovim granicama, na marginama globalnih kretanja, da li će voditi svoje ratove i živjeti svoje apsurde, ili će se izgraditi u prosperitetnu, demokratsku i uistinu evropsku državu. Za optimistički scenario imamo sve pretpostavke, potreban nam je samo politički konsenzus. Nadam se da su Krivokapić, a i svi mi koji činimo parlamentarnu većinu svjesni toga. Za takav jedan susret i dogovor sam se zalagao i prije godinu”, kazao je Radulović.

Dogovoru se nada i funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

“Očekujem da nakon prvog kruga razgovora, gdje smo se pojedinačno sastali, da će sastanak donijeti mnogo više novih informacija i da će nas premijer upoznati sa svojom idejom i planom”, kazao je Danilović za RTCG.

Većina partija je za rekonstrukciju Vlade, tako da u izvršnu vlast uđu i političari, osim GP URA.

Iz URA su više puta rekli da je rekonstrukcija vlade moguća samo na ekspertsko nestranačkom modelu na kome već postoji.

”Prethodno smo se izjasnili da će po pitanju rekonstrukcije Vlade Crne Gore zaključnu riječ dati Glavni odbor naše stranke, čija će se sjednica uskoro održati”, rekli su “Vijestima” iz partije Dritana Abazovića.

Na sastancima koje je Krivokapić sa predstavnicima parlamentarne većine odvojeno održao u petak i subotu, jedan od zaključaka bio je da im premijer tokom ove sedmice dostavi predlog rekonstrukcije Vlade.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević novinarima je nakon sastanka u petak rekao da očekuje da će u srijedu ili četvrtak imati predlog i ako bude dogovora, insistiraće da se napravi koalicioni sporazum koji će precizirati sva prava i obaveze potpisnika.

Iz Demokratske Crne Gore juče su kazali da rekonstrukcija nije ni mali, ni beznačajan posao već od najveće važnosti, od čijeg će kvaliteta mogo toga zavisiti u narednom periodu, i zbog toga nijedan korak ne smije biti ishitren ili nepromišljen.

“Da bismo posao rekonstrukcije Vlade sproveli do kraja na efikasan i kvalitetan način, neophodno je prvo se dogovoriti o strukturi rekonstrukcije Vlade. Nakon dogovora oko strukture, potrebno je odlučiti se i za model, tj. da li će biti polustranački, nestranački, ekspertsko-stranački, ekspertsko-nestranački, pa tek kada sve to bude usaglašeno moći ćemo razgovarati i o kadrovskim rješenjima”, navele su Demokrate.

Kada je riječ o njihovim daljim koracima, rekli su da mogu garantovati da će “svakom dijalogu povodom rekonstrukcije pristupiti odgovorno, kao konstruktivan faktor na putu ka iznalaženju najboljih rješenja, što od početka i rade”.

”Više puta smo naglasili da Demokrate nisu tu zbog funkcija, a što ste u prethodnih godinu nedvosmisleno mogli vidjeti, ali smo spremni da svim svojim potencijalima, pa i kadrovskim, maksimalno doprinesemo rekonstrukciji i svim promjenama koje donose dobrobit društvu”, poručile su Demokrate.

Za nastavak “života bez života” biće svi odgovorni

Radulović upozorava da ako se ne postigne dogovor i nastavi ‘život bez života’, tada će Krivokapić i svi oni snositi najveću odgovornost.

”Zato, ostavimo se partijskih nadgornjavanja, sujeta i sluganstva raznim centrima moći, okrenimo se sebi, jer sudbina Crne Gore je prvenstveno u našim rukama i odluka o njoj se donosi u Crnoj Gori”, poručio je Radulović.

Izvor:Vijesti.me

Share.

About Author

Leave A Reply