MLADI IZ BERANA I OVE GODINE NA TAKMIČENJU CRNA GORA U RITMU EVROPE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović i koordinatorka Ritma Evrope za Crnu Goru potpisali su ugovor o učešću mladih iz Berana na najvećem muzičkom takmičenju za mlade do 21. godine u jugoistočnoj Evropi.

Najveći televizijski festival, koji se u Crnoj Gori emituje na državnoj televiziji (RTCG), pod imenom “Ritam Evrope”, podržan je od strane Ambasadora 24 zemlje Evrope, Evropske unije, Australije i Izraela a to su: Švedska, Danska, Finska, Norveška, Francuska, Belgija, Španija, Portugal, Grčka, Kipar, Italija, Turska, Izrael, Azerbejdžan, Crna Gora, Australija, Bugarska, Hrvatska, Ukrajina, Slovačka, Austrija, Mađarska, Holandija, Rumunija, Malta, Bosna i Hercegovina.

Cilj festivala je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

Festival “Ritam Evrope” kontinuirano postoji već 15 godina u zemljama regiona a poznatiji je i kao mala Evrovizija za djecu, što je prepoznato i od strane drugih zemalja Evrope poput Švedske, Slovačke, Kipra i drugih a koji će se u skladu sa potrebama organizatora priključivati u projekat i festival za djecu i omladinu svojih gradova i opština.

Prvi put 2023. godine “Ritam Evrope” će internacionalizovati svoj televizijski prenos pa će se u jednom televizijskom prenosu, po ugledu na veliku Evroviziju, djeca gradova Evrope takmičiti jedni protiv drugih u pjesmi i plesu, a kome će prethoditi niz televizijskih prenosa u vidu polufinala u tim zemljama.

Pobjednik se odlučuje glasovim stručnog žirija “Ritma Evrope”, glasovima žirija gradova učesnika gdje svaki grad dodjeljuje jednog člana žirija i SMS glasovima u sledećim procentima: 50% SMS glasovi, 25% glasovi stručnog žirija “Ritma Evrope”, 25% glasovi žirija gradova i opština učesnika.

Priprema za televizijski prenos se odvija u dva velika kampa koji se događaju u produženim vikendima u aprilu i maju mjesecu 2023. godine gdje sva djeca učesnici dolaze na jedno mjesto i imaju vokalne probe i uvježbavanje koreografija za televizijski prenos koje su im dodijeljene od strane organizacije festivala “Ritam Evrope”. Kampovi će se organizovati na Cetinju, gradu domaćinu, odnosno pobjedniku iz prethodne sezone.

Nagrada za Grad pobjednik je televizijski prenos koji je sledeće godine iz tog grada u sistemu Veliko polufinale kao i putovanje do 7 dana u jednu od zemalja učesnica takmičenja, po odluci organizatora takmičenja, dok je nagrada za djecu grada pobjednika cijelog muzičkog takmičenja Velikog finala i televizijskog programa putovanje do 7 dana u zemlju koju su predstavljali u programu tako da je moguće da djeca iz jednog grada putuju dva puta ukoliko pobijede u polufinalu i finalu.

U Velikom finalu takmičenje se odvija u formatu iz Hale sportova uživo sa koreografijama i pjevanjem na velikoj sceni “Ritma Evrope” pred prisutnom publikom.

Share.

About Author

Leave A Reply