Mještani traže da Vlada raskine ugovor o izgradnji mHE: NE DAJU DA SE KALUDARSKA RIJEKA STAVI U CIJEVI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještani Kaludre zatražili su od Vlade da raskine koncesioni ugovor sa kompanijom “Hidroenergija Montenegro” na osnovu kog je planirana izgradnja mini-hidroelektrane na Kaludarskoj rijeci. Kazali su da će ubrzo početi i potpisivanje peticije kojom se zahtijeva da se Kaludarska rijeka, koja protiče kroz njihovo selo, stavi pod punu zaštitu države.

– Remećenje korita Kaludarske rijeke predstavljalo bi svojevrstan ekološki zločin. Zato nećemo dozvoliti da neko iz bilo kog razloga krene da remeti Kaludarsku rijeku onako kako je to ponovo nagoviješteno. Umjesto izgradnje elektrane, od nadležnih državnih organa zatražićemo da se Kaludarska rijeka stavi pod trajnu zaštitu jer ona predstavlja pravi prirodni biser na ovim prostorima. Uostalom, izgradnja elektrane ne bi lokalnoj zajednici donijela ništa dobro već samo značajne probleme. Zato tražimo da država raskine ugovor sa koncesionarom o izgradnji hidrocentrale na našoj rijeci – naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Kaludra Mićo Ralević.

S druge strane, juče su iz kompanije “Hidroenergija Montenegro” istakli da imaju sve potrebne dozvole za izgradnju elektrane i da ne namjeravaju da odustanu od realizacije projekta.

– Aktivnosti u vezi sa izgradnjom elektrane na Kaludarskoj rijeci započele su još prije nekoliko godina. Mi smo s državom potpisali ugovor o koncesiji. Takođe, imamo i sva neophodna dokumenta i dozvole za realizaciju zacrtanog projekta. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradnju elektrane koja ničim neće ugroziti interese lokalnog stanovništva. Sve to govori da se radi o regularnom poslu od koga mi nijesmo odustali – naveli su iz pomenute kompanije, koja je na području beranske opštine izgradila desetak hidroelektrana.

Prije nekoliko godina usvojena je odluka o donošenju lokalne studije lokacije za izgradnju mini-hidroelektrane “Kaludra 2”. U obrazloženju odluke navodi se da se njenim donošenjem utvrđuje javni interes za izgradnju planiranih objekata i uređenje prostora koji je omeđen granicama lokalnog puta Berane – Kaludra i Kaludarskom rijekom. Istaknuto je da plan zahvata površinu od 7,5 hektara.

Mještani ističu da za njih nijesu validne nikave odluke, jer su, kako tvrde, štetne po lokalnu zajednicu.

– Izgradnja mini-elektrana podrazumijevala bi prekopavanje puta, čime bi on bio zatvoren za saobraćaj. U tom slučaju morale bi da se prave alternativne saobraćajnice što bi mještanima donijelo ogromne probleme. Takođe, prilikom izgradnje planiranih mini-elektrana presušila bi rijeka na pojedinim mjestima i oštetili bi se jazovi koji se koriste za navodnjavanje i pokretanje mlinova. Uostalom, na obalama Kaludarske rijeke nalazi se obnovljeni drevni Manastir Ćelije koji bi izgradnjom elektrane bio doveden u opasnost. Zato je suludo dozvoliti da se gradi nešto što bi donijelo veliku štetu za lokalno stanovništvo, a predstavljalo dobit samo za pojedince kojima država dozvoljava da rade šta god hoće – poručili su mještani.

Opština podržava mještane

Iz lokalne uprave su istakli da se oni protive stavljanju rijeka u cijevi, navodeći da to nije dobar koncept upravljanja prirodnim resursima.

– Imamo loše iskustvo po pitanju izgradnje elektrana na području Šekulara i Lubnica gdje su rijeke stavljene u cijevi i gdje je u dobroj mjeri poremećena prirodna ravnoteža. Zato se protivimo izgradnji elektrane na Kaludarskoj rijeci, jer to nije dobar koncept iskorišćavanja vodnog potencijala. Nadamo se da će to i nadležni državni organi razumjeti i da će u svemu tome voditi računa o interesima mještana i o zaštiti prirode, kao i o valorizaciji tih resursa u pravcu razvoja turizma i proizvodnje zdrave ekološke hrane – naveli su iz lokalne uprave.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply