MJEŠTANI BIOČE TRAŽE ZAŠTITU SPOMEN-KOMPLEKSA: SAČUVATI VRIJEDNOSTI IZ MINULIH VREMENA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještani Bioče zatražili su od nadležnih institucija da iznađu mogućnosti za uređenje spomen – kompleksa koji se u ovom mjestu nalazi uz magistralni put Berane – Bijelo Polje.

Podsjetili su da se tu nalazi spomen – česma, kao i spomen – obilježja narodnom heroju Radomiru Mitroviću i borcu Ivanu M. Joksimoviću koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata.

Istakli su da je ovo mjesto predstavljalo pravo odmaralište za brojne putnike, te da se danas nalazio u izuzetno lošem stanju.

“Sjećajući se onih koji su svoje kosti uzidali u slobodu koju danas uživamo nakon Drugog svjetskog rada napravljen je spomen – kompleks u Bioči zajedno sa spomen – česmom. To je bio jedan jako uređen prostor namijenjen za odmor brojnim prolaznicima koje su ovdje mogli da sjednu i popiju čašu hladne vode. Međutim, kako je vrijeme odmicalo ovaj lokalitet počeo je da se zapostavlja, a nesavjesni pojedinci za sobom su ostavljali nered i otpad. U svemu tome niko se nije našao da ovaj kompleks dodatno uredi, iako on zaslužuje posebnu zaštitu. Zato od nadležnih tražimo da ovaj lokalitet zaštite od dalje devastacije. Ujedno pozivamo sve posjetioce da na prostoru spomen – kompleksa ne ostavljaju smeće jer ovaj prostor treba da predstavlja ogledalo našeg ponašanja i odnosa prema istorijskim vrijednostima”, istakli su mještani Bioče u saopštenju za javnost.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply