Ministarstvo oformilo radnu grupu: STRUČNJACI PIŠU PRAVILA PROTIV VIP ODJELJENJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) formiralo je sredinom prošle sedmice radnu grupu, čiji je cilj da spriječi pojavu VIP odjeljenja u osnovnim i srednjim školama i uvede novu metodologiju prema kojoj će učenici, na osnovu procjene stručnjaka, biti ravnopravno raspodijeljeni u razredima, saopšteno je “Danu” iz tog resora.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da je radna grupa održala prvi sastanak i da će do kraja decembra usvojiti dokument po kome će sve škole u Crnoj Gori imati istu metodolgiju za formiranje odjeljenja.

– Formirana je radna grupa koju čine pedagozi, psiholozi, učitelji i nastavnici. Prvi korak je da se usaglasi dokument koji će precizirati metodologiju formiranja odjeljenja. Direktori su dužni da pruže podršku radnoj grupi i timovima u svakoj školi kako bi se spriječila dalja pojava takozvanih VIP odjeljenja. Na osnovu stručnog mišljenja će se donositi svaka odluka. Očekujemo da se na ovaj način riješi i problem pritiska na škole i nastavno osoblje kako bi se djeci obezbijedilo određeno mjesto u ustanovama. Nova metodologija će biti obavezujuća za sve škole i nećemo dozvoliti da se ističu i štitite djeca imućnih roditelja i funkcionera. Sve škole su dosad imale svoj način formiranja odjeljenja, a sada će se svi morati da poštuju pravila koje donese radna grupa. Prepoznata su odjeljenja koja imaju takve učenike i neće biti praksa da se rasformiraju jer bi to negativno uticalo na učenike, već ćemo se ubudće truditi da na osnovu dokumenta i metodologije svima damo jednake šanse za obrazovanje – saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Iz MPNKS-a ističu da će škole vršiti procjenu učenika na osnovu ocjena, izvještaja pedagoga i učitelja kako bi svi bili ravnopravno zastupljeni u odjeljenjima.

– Na taj način će biti omogućeno da bilo ko utiče na formiranje odjeljenja i premještanje učenika iz nekih ličnih razloga – dodaju iz MPNKS-a.

Profesor istorije i geografijeu OŠ “Pavle Rovinski” Slobodan Savović ističe za “Dan” da su VIP odjeljenja odraz našeg lažnog elitizma u povlašćenim školama.

– Postoje i povlašćeni učenici. Kad se oslobodimo povlašćenih nastavnika oslobodićemo se i “vipovaca”. Generalno najviše mi smeta populistička retorika iz MPNKS i nedostatak jasne ideje šta mi to hoćemo od nastavnika i kakvo vaspitanje i obrazovanje je potrebno našim učenicim. Reorganizacija škola mora ići u dva pravca. Prvi je racionalizacija školske mreže vodeći se principom koštanja školovanja učenika na godišnjem nivou. Sada imamo primjer da je najskuplji učenik na sjeveru Crne Gore jer njegovo školovanje košta državu i nekoliko hiljada eura godišnje. To je jasno ako imamo u vidu škole koje pohađa recimo do 100 učenika koliko se izdvaja za plate grijanje prevoz itd podijeljeno sa brojem učenika – ističe Savović.

Reorganizovati nastavne programe

Savović ističe da je drugi pravac koji treba da se preduzme reorganizacija nastavnih programa u školama.

– Plašim se da nadležni još uvijek miješaju pojmove planovi i programi. Program je jedinstven akt za neki predmet koji obuhvata opšte pojmove i daje generalno smjernice koristi od izučavanja tog predmeta. Koje kompetencije vještine i vrijednosti stiče učenik izučavajući taj predmet. Kod nas je narušena proporcija između društvenih i prirodnih nauka u osnovnoj školi, a o srednjim stručnim i da ne govorim sa modularnim programima šta je napravljeno. Odatle treba početi svaku priču o reformi obrazovnog sistema -–poručuje Savović.

Share.

About Author

Leave A Reply