MINISTARKA BRATIĆ U BERANAMA: OSNAŽIVANJE ODNOSA SA LOKALNOM SAMOUPRAVOM, ZAJEDNIČKI PROJEKTI I DOBRA SARADNJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tokom drugog dana zvanične posjete sjevernoj regiji Crne Gore, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, boravila je, sa svojom delegacijom, u Beranama.

Srdačni prijem ministarke Bratić, u zgradi Opštine, upriličilo je lokalno rukovodstvo na čelu sa v. d. predsjednika Opštine, gospodinom Markom Lalevićem.

Kako je saopšteno iz beranske lokalne uprave, sastanak, kome su prisustvovali visoki funkcioneri Opštine Berane, protekao je u prijateljskom raspoloženju i predusretljivoj atmosferi.

Nakon što je uputio riječi dobrodošlice, Lalević je sa ministarkom razmijenio mišljenja o važnim temama iz oblasti saradnje lokalne samouprave i Ministarstva, aktivnostima koje realizuje Opština Berane, i tekućim problemima sa kojima se susreću stanovnici Berana i Sjevera Crne Gore.

Istovremeno, on se zahvalio ministarki Bratić koja je uvažila inicijativu lokalne samouprave rješavanjem problema u vezi sa prevozom učenika iz mjesne zajednice Štitare:

„Nakon dvije godine bezuspješnih prepiski sa bivšim ministrom Damirom Šehovićem, koji se oglušio o zahtjeve Opštine Berane i stanovnika MZ Štitare, Osnovna škola u Štitarima konačno će dobiti kombi vozila za prevoz učenika.“

Foto: Opština Berane

Kako dodaju, ministarka Bratić je, uz zahvalnost na ljubaznom prijemu, pozdravila slobodarski karakter grada, istovremeno podsjećajući na važnost dobrih odnosa i osnaživanja saradnje, naročito sa, nepravedno zapostavljenim, opštinama Sjevera Crne Gore:

„Svjedoci smo da je neravnomjeran razvoj naše zemlje i dugotrajno zapostavljanje sjevernog regiona samo jedan u nizu loših postupaka bivše vlasti, koji je rezultirao činjenicom da sve više mladih ljudi napušta svoju zemlju. Stoga ćemo, u okviru nadležnosti i mogućnosti našeg resora, sa posebnom pažnjom pristupiti problemima sa kojima se suočavaju mladi ljudi, ne bi li stvorili perspektivu za ostanak u našoj zemlji.

Podržaćemo projekte ulaganja u renoviranje škola, i izgradnju vrtića. Radićemo na prepoznavanju najvažnijih problema sa kojima se suočavaju stanovnici Berana i sagledati mogućnost za udruženo djelovanje“, poručila je ministarka Bratić.

Od planiranih projekata, koji će biti realizovani uz pomoć Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, govorilo se o razvijanju infrastrukture, prvenstveno izgradnji novog vrtića i nove zgrade Centra za kulturu.

Sa ciljem dodatne afirmacije znanja i kvalitetnog obrazovanja istaknuti su i brojni uspjesi beranskih učenika i nadarenih studenata, zbog kojih je opštinsko rukovodstvo predložilo izgradnju naučno-istraživačkog centra po uzoru na Petnicu u Srbiji, čime bi Berane postale regionalni centar znanja.

U nastavku posjete, ministarka Bratić je sa svojom delegacijom i opštinskim rukovodstvom obišla Osnovnu školu u Lubnicama, čiju rekonstrukciju je dijelom pomoglo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i lokacije na kojima će se graditi novi vrtić i Centar za kulturu.

Foto: Opština Berane

Iz Opštine Berane su saopštili da je tokom obilaska, delegacija Ministarstva imala prilike da posjeti i čuveni Polimski muzej, u kome je prijem organizovala direktorica ustanove, Violeta Folić, a ministarka je uživala u izložbi radova poznatog slikara Miomira Miša Popovića, ali i u brojnim vrijednim eksponatima stalne postavke Polimskog muzeja.

Uspješni i poboljšani odnosi sa lokalnom samoupravom, pomoć razvoju ovog namjerno zapostavljenog dijela Crne Gore, ostaju prioritet, shodno kome će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opština Berane nastaviti sa učvršćivanjem veza, dobrom i uspješnom saradnjom.

Share.

About Author

Leave A Reply