MINISTAR MILATOVIĆ: DOLAZE BOLJI DANI ZA BERANE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, istakao je da je naredna godina bitna za razvoj Berana i sjevera Crne Gore, i da naš grad u budućem periodu vidi kao mjesto u kojem će se u potpunosti promijeniti loša ekonomska slika i iz kojeg mladi neće odlaziti u mjeri u kojoj su to do sada činili.

Milatović se danas, tokom posjete Beranama sastao sa lokalnim rukovodstvom na čelu sa predsjednikom Opštine Tihomirom Bogavcem, nakon čega je održao predavanje u Gimnaziji “Panto Mališić” i sastao se sa privrednicima iz Berana, u Regionalnom biznis centru.

On je istakao da kroz program “Evropa sad”, Vlada Crne Gore, želi da učini, kako Berane tako i čitavu državu, konkurentnijim i na taj način dodatno privuku strane investicije u realni sektor što bi, uz partnerski odnos lokalne uprave i Vlade, obezbijedilo otvaranje novih radnih mjesta. 

“Svi današnji razgovori vodili su se o tome – na koji način možemo dovesti nove investicije, dodatno ubrzati ekonomski razvoj Berana i obezbijediti nova radna mjesta, kako bi promijenili  trenutno stanje koje je prilično loše. Ono što su ispred Ministarstva ekonomskog razvoja praktične mjere koje će u narednom periodu biti ključne u tom pravcu su  – programska linija u okviru programa za unaprjeđenje konkurentnosti, koja će obezbijediti puno veća izdvajanja za Berane i sjeverni region, u odnosu na južni i centralni. To je jedna od novina koju će Ministarstvo da donese u okviru programa za 2022. godinu”.

Dodao je da je tu i program za mlade, koji je trenutno budžetiran na milion eura, u kojem je akcenat stavljen na prekvalifikaciju radne snage u našem gradu, posebno nezaposlenih.

“Kroz prekvalifikaciju, građani bi trebalo da steknu dodatna digitalna znanja i sposobnosti, kako bi postali dio međunarodnog tržišta rada i na taj način bi se dodatno povećala zapošljivost. Treća, ujedno praktična stvar, koje smo se dodakli i koju ćemo pokrenuti naredne godine je obezbijeđivanje dodatnih sredstava za unaprjeđenje razvoja seoskog turizma. Na taj način želimo dodatno da damo podstrek nedovoljno razvijenom segmentu turizma, seoskom turizmu”.

Milatović je sa beranskim privrednicima razgovarao o dodatnom unaprjeđenju poslovanja kroz linije koje ima IRF za sjeverni region i kreiranju Kreditnog garantnog fonda, kroz koji će se obezbijediti jeftinija i povoljnija sredstva za našu privredu.

Ministar Milatović je saopštio da je Berane primjer generalno lošeg stanja privrede u Crnoj Gori.

“Ako je privreda nekog grada na sjeveru države u lošem stanju onda je to Berane. Berane je trenutno na šestom mjestu po nerazvijesnosti u Crnoj Gori, što  je rezultat jednog nemaćehinskog odnosa u prethodnih 30 godina i to mora da se promijeni iz korijena”, naglasio je on.

Predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac, kazao je da su imali izuzetno konstruktivan sastanak sa ministrom Milatovićem i da su otvoreno razgovarali o svemu.

“Jedna od značajnijih tema bila je nezaposlenost u Beranama. Pokušaćamo da na sve načine, uz pomoć Vlade Crne Gore, dođemo do rješenja kako bi otvorili određeni broj radnih mjesta u realnom sektoru čime bismo zaustavili odliv stanovništva. Bilo je govora i o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i razvoju turizma što ćemo mi, iz lokalne uprave, pomoći onoliko koliko budemo mogli, pa zato očekujemo pomoć resornog ministarstva”, zaključio je Bogavac.  

Andrija Turčinović

Share.

About Author

Leave A Reply