MER: USVOJENE VLADINE PREPORUKE O OGRANIČENJU CIJENE HLJEBA NA 50 I 40 CENTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Ministarstve ekonomskog razvoja (MER) su saopštili da su usvojene Vladine preporuke o ograničenju cijene hljeba, po kojima će maksimalna maloprodajna cijena vekne pšeničnog bijelog hljeba od 500 do 600 grama iznositi 50 centi po komadu, odnosno 40 centi za hljeb od 300 do 400 grama po komadu.

“Na sastanku predstavnika pekara i trgovinskih lanaca usaglašene su preporuke koje se odnose na utvrđivanje marže kod trgovaca na nivou ne većem od 17 odsto na osnovnu veknu hljeba; zatim utvrđivanje valute plaćanja ne dužu od 30 dana pri čemu je neophodno obezbijediti kontinuirano snabdijevanje ovom vrstom hljeba; i utvrđivanje proizvođačke cijene hljeba od strane pekarske industrije na nivou ne većem od 42 centa po vekni”, saopšteno je iz MER-a.

Iz ovog ministarstva su podsjetili da je početkom juna najavljeno značajno poskupljenje cijena osnovne vekne hljeba, te da je Vlada, kako se radi o osnovnoj životnoj namirnici, čijim se povećanjem cijena direktno utiče na standard građana, ograničila cijenu na zatečenom stanju do kraja godine.

“U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka sa pekarskom industrijom kako bi se uvidjeli razlozi za potrebu povećanja cijene i našli načini podrške u skladu sa zakonom, a koji bi doveli u povoljniju poziciju ovaj industrijski sektor, a da se pri tome ne ugroze ostali učesnici u lancu vrijednosti. Pored sastanaka sa pekarskim sektorom, intenzivirana je komunikacija i sa predstavnicima trgovinskih lanaca kako bi se pronašlo adekvatno rješenje gorućeg pitanja”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da su je MER-a zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja na osnovu analize tržišta sugerisalo na koji način je moguće unaprijediti odnos svih učesnika u lancu vrijednosti oko ove osnovne životne namirnice.

“Shodno navedenom, a vodeći računa o slobodi preduzetništva i o odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, Privrednoj komori Crne Gore upućene su zajedničke preporuke pomenuta tri ministarstva kojima bi bilo obezbijeđeno održavanje cijena hljeba na istom nivou”, kazali su iz MER-a.

Implementacijom ovih preporuka, koje neće dovesti do gubitaka u poslovanju, trgovci i pekarska industrija pokazali su, kako su iz MER-a poručili, visok stepen društvene odgovornosti.

“S druge strane, ministarstva će nastaviti saradnju po ovom pitanju i pratiće tržište kako bi dali doprinos razvoju pekarske industrije kroz zakonom predviđene mjere podrške i intermedijaciju u svim oblastima za koje se iskaže potreba uključivanja”.

Share.

About Author

Leave A Reply