Krivokapić: Ako budžet ne bude održiv, Vlada će u junu podnijeti ostavku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da ukoliko predloženi budžet “ne bude održiv, Vlada će podnijeti ostavku”.

“Ako budžet bude usvojen kako ga je Vlada predložila, a ne kako ga neko kroji, ja vam građani tvrdim, da ako ovo ne bude tačno Vlada će u junu podnijeti ostavku. Jer do juna je proces u kojem će se vidjeti da li je ovo (budžet) održivo”, rekao je Krivokapić u intervjuu za RTCG.

Dodao je da garantuje da će 1. februara minimalna zarada biti 450 eura, a prosječna plata 700, ako se usvoji Budžet, kakav je Vlada predložili.Krivokapić je naveo da je Vlada vrlo analitično i filigranski uradila Budžet koji je održiv, sa deficitom 3,8 odsto, koji garantuje ekonosmki rast preko šest odsto, kako bi na taj način obezbijedili ono što je zacrtano – programe “Evropa sad” i “Crna Gora odmah”.

Ako se dođe do prekrajanja Budžeta, a neko vam kaže da ne možete da idete u novo zaduženje, to je igra sa građanima. Zašto da idemo u novo zaduženje kad znamo da sljedeće godine treba vratiti 300 miliona eura kredita i da imamo 200 miliona eura koje predstavljaju održivost ovoga modela. Već 2023. to nam neće biti toliko potrebno”, rekao je Krivokapić.

On je, prenosi portal RTCG, kazao i da nisu slučajno rekli da u decembru 2025. prosječna plata treba da bude hiljadu eura.

“Da bi se to desilo treba da imamo investitore, koji neće doći u politički nestabilnom ambijentu koji kreiraju određene političke partije nezadovoljni što neki od lideri nije negdje ili zato što drugi kažu da su bili bolji od nas, a nisu mogli to da predlože 30 godine”, kazao je Krivokapić.

Premijer tvrdi i da u Crnoj Gori “danas nema korupcije u vrhu”, kao i da nema “nepotizma koji je bio karakteristika u ranijem vremenskom periodu”-On je kazao da ih od prethodnih Vlada razlikuje drugačiji pristup.

“Pristup u kojem nema zamjena, nego očekujemo promjene, pristup u kome idemo na rezultat a ne na fotelje, pristup u kome je u centru svih zbivanja građanin a ne tajkun, u kome idemo na to da je opšte dobro važnije od privatnog džepa”.

Krivokapić je naveo i da “Crna Gora više nije prazne kase iz koje je bilo samo namijenjeno za pojedince”.

“Mi želimo da to bude kasa za sve, a to se vidi kroz dva programa “Evropa sad” i “Crna Gora odmah”. Mi ne razdvajamo građane i ako je neko nametnuo tu priču. Vidjećete poslije februara, to pomirenje će biti jasno, a najbolje pomirenje je ekonomako pomirenje”, rekao je Krivokapić.

Dodao je i da aktuelnu političku krizu, “kao profesor, definisao kao otpor promjenama”.

“Opredijelili smo se da primat naše Vlade budu zaposleni. Sljedeće godine ćemo to raditi za penzionere, uporedo ćemo raditi i sa najznačajnim resursom Crne Gore, a to je upravljanje u kompanijama koje su većinski u državnom vlasništvu”.

Naveo je i da Zakon o PIO mora da doživi promjenu.

“Mi smo planirali da u 2022. godini napravimo potpunu reformu Fonda PIO i da dovedemo penzionere na pristojan nivo života. Nezamislivo je da najveći broj penzionera prima najniži iznos penzije”.

Dodao je i da će plate i penzije biti usklađene već početkom januara.

Share.

About Author

Leave A Reply