KREĆE TRAJNO RJEŠAVANJE PROBLEMA KANALIZACIONE MREŽE U RIVERSAJDU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opštinsko preduzeće JP Vodovod i kanalizacija već prvih dana naredne sedmice pristupiće trajnom rješavanju problema kanalizacione mreže u izbjegličkom romsko egipćanskom naselju “Riversajd“ u Beranama.

To su Portalu RTCG potvrdili i iz ovog preduzeća, ali i iz naselja „Riversajd“, gdje se već nekoliko dana ponovo izlivaju fekalije u dvorišta kuća.

Predsjednik „Udruženja za podršku Roma i Egipćana“, Sultan Beća, kazao je da je jutros dobio poziv od predsjednika opštine, Vuka Todorovića, i da su razgovarali o tom problemu, kako i na koji način ga riješiti da se ne bi ponavljao.

„Vjerujem da smo sada na putu da to trajno riješimo. U ponedjeljak ćemo dostaviti zahtjev, a radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija počeće radove“ rekao je Beća Portalu RTCG.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će ovaj problem biti riješen, jer predstavlja ne samo ružnu sliku, već i opasnost od širenja zaraze.

Pomoćnik direktora JP Vodovod i kanalizacija, Dragić Vukić, kazao je našem portalu da će obnoviti mrežu kroz naselje i odvod prema glavnom kanalizacionom postrojenju, i da će na taj način problem biti trajno riješen.

“Biće potrebno oko stotinu metara novih cijevi, većeg profila. Odradićemo to odmah poslije vikenda”, kazao je Vukić.

Problem sa izlivanjem kanalizacije u naselju „Riversajd“ datira odavno i ponavlja se vrlo često, što se pokazalo kao jedan od propusta prilikom izgradnje naselja prije petnaest godina.

U jednom trenutku je prošle godine intervenisao i Ombudsman, odnosno zamjenica. 

Zaštitnica ljudskih prava i sloboda, Nerma Dobardžić, koja je naložila da se bez odlaganja obiđe naselje „Riversajd“ i identifikuje problem. Ona je prije toga obišla pet romskih naselja u Beranama.

Predsjednik “Udruženja za podršku Roma i Egipćana Berane” kazao je da se problem pojačao kada su na isti kanalizacioni sistem priključene i četiri nove izbjegličke stambene zgrade, koje su izgrađene iznad naselja Riversajd.

Iz JP Vodovod i kanalizacija su kazali da su redovno, i bez opomene ombudsmana izlazili na teren i rješavali problem, ali da se on ponavlja, i izrazio nadu da bi ovog puta to trebalo da bude kvalitetno i trajno rješenje. 

Naselje Riversajd je za romsko-egipćanku izbjegličku populaciju, koja je nakon ratova u okruženju, odnosno na Kosovu, pronašla utočište u Beranama, izgrađeno prije skoro petnaest godina sredstvima međunarodih donacija, posredstvom međunarodne organizacije “Help”. Ima oko trideset kuća u kojima živi preko četiristo stanovnika.

Među njima ima dosta djece, kao i starih i bolesnih.  Da je napravljeno mnogo propusta i previda u vrijeme kada je naselje građeno, pokazalo se već kod prvih velikih vodostaja Lima i poplava koje su se stalno ponavljale, a taj problem je kulminirao prošle jeseni i u ranim zimskim mjesecima, kada je poplavljeno čak tri puta.

Sada, kako saznaje Portal RTCG, ima nagovještaja da je Vlada Crne Gore iznašla sredstva za izgradnju novog naselja za ovu populaciju, na nekoj drugoj lokaciji.

Ako bi zaista i došlo do realizacije tog pitanja, problem sa kanalizacionom mrežom kroz naselje ipak će biti rješavan naredne sedmice, jer bi i u tom slučaju, naselje Riversajd ostalo za potrebe zbrinjavanja socijalno najugroženijih.

“O mogućnosti da se gradi novo naselje za nas, znaćemo nešto više i detaljnije narednih dana. Ali, sve to ne može svakako preko noći da se uradi, i zato je važno da se ovaj problem sa kanalizacijom riješi. Zahvalni smo što su nas zvali i što su obećali da će to biti riješeno. Ostaje sada da sačekamo i da vidimo da se to i realizuje”, kazao je Sultan Beća.

Stanovnici naselja “Riversajd” su prošle semdice više puta upućivali apele da se problem sa kanalizacijom riješi i ukazivali na opasnost od zaraze zbog djece koja se igraju u dvorištima kuća gdje se izlivaju fekalije. Rome i Egipćane koji su izbjegli sa Kosova i našli utočište u Beranama problem sa smještajem pratio je od početka.

Najprije su bili pod šatorima i u drvenim barakama u naselju Donji Talum, pored domicilnih Roma, na obali Lima, i već tada je naselje dobilo naziv Riversajd. Kada je 2008. godine uz posredovanje i finasiranje međunarodnih humanitarnih organizacija izgrađen novi Riversajd, preko puta, odnosno sa druge strane Lima, to je igledalo kao trajno i dobro rješenje, ali su već prve poplave pokazale da je neko napravio mnogo propusta prilikom projektovanja, odnosno da nije dovoljno visoko izdignut tampon, i da je naselje ostalo u nivou rijeke koja se svako malo izlivala i pravila probleme stanovnicima.

“Udruženje za podršku Roma i Egipćana” u saradnji sa resornim ministarstvima i lokalnom upravom u Beranama čini stalne napore na što boljoj integraciji ove populacije. Zahvaljujući tim aktivnostima oko dvjesta osnovaca iz Riversajda pohađa redovno osnovnu školu, a po prvi put od prošle jeseni u dječiji vrtić u Beranama upisano je oko četrdeset polaznika iz redova romsko-egipćanske polulacije. Zahvaljujući tim aktivnostima, Berane se u svakoj prilici ističe kao primjer dobre prakse u integraciji ove najranjivije manjinske etničke i socijalne grupacije.  

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply