KOVID BOLOVANJE KORISTILO VIŠE OD 20.000 ZAPOSLENIH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od početka marta prošle do 11. novembra ove godine zbog korona virusa otvoreno je nešto više od 20.000 bolovanja, saopšteno je Dnevnim iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Iz institucije na čijem je čelu Dragoslav Šćekić kazali su da nemaju podatke o troškovima bolovanja koja su otvarana usljed dijagnoze uzrokovane COVID-19 infekcijom.

“U periodu od 1. marta 2020. do 11. novembra ove godine zbog COVID-19 infekcije otvoreno je 20.323 bolovanja. Takođe ukazujemo da Fond finansijski ne vodi zasebno troškove bolovanja koji se odnose na COVID-19, a od početka pandemije 16. marta 2020. do 31. oktobra ove godine FZO je po osnovu naknade za bolovanja preko 60 dana imao troškove u iznosu od 8.176.414 eura”, saopšteno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Kada je riječ o uslovima pod kojima osoba zaražena korona virusom ostvaruje pravo na plaćeno odsustvo, iz Fonda su saopštili da osiguranicima koji su pozitivni na COVID-19 izabrani doktor otvara bolovanje sa ovom dijagnozom i ona, kako su istakli, “povlači” 100 odsto naknade zarade od osnovice za obračun, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju.

Iz FZO podsjećaju i kako je virus COVID-19 proglašen zaraznom bolešću.

“Ukoliko se liječenje produži, a osiguranik više nije pozitivan na kovid, već se bolovanje odobrava po nekoj drugoj dijagnozi, kao posljedica korona virusa, osiguranik ima pravo na 70 odsto naknade od zarade”, kazali su nam iz FZO.

Privremenu spriječenost za rad, kako pojašnjavaju, utvrđuju izabrani doktori do 30 dana privremene spriječenosti.

“Nakon toga, ukoliko se procijeni da postoji potreba za daljom privremenom spriječenošću za rad, osiguranik se upućuje Prvostepenoj ljekarskoj komisiji Fonda, radi dalje ocjene privremene spriječenosti za rad”, navode iz Fonda.

Napominju da je pravni osnov za ostvarivanje prava na 100 odsto naknade zarade zarazna bolest, ali ne i posljedice liječenja te zarazne bolesti.

Na pitanje da li se dešavalo da se pacijentima sa istim stanjem, odnosno komplikacijama usljed postkovid stanja, različito obračunavalo bolovanje, to jest jednima 70, a drugima 100 odsto zarade, iz Fonda kažu da ako je i došlo do određene greške, ista se može ispraviti obraćanjem medicinskog radnika koji je grešku napravio nadležnoj IT službi.

Ko je u samoizolaciji da dostavi rješenje inspekcije

Iz Fonda su podsjetili da bi zaposlenima koji su u samoizolaciji po rješenju Zdravstveno-sanitarne inspekcije poslodavci trebalo da isplate naknadu zarade u visini od 100 odsto zarade jer se, kako su kazali, to podrazumijeva plaćenim odsustvom.

“Ovo je bio stav Inspekcije rada još od početka epidemije prošle godine. U praksi su svi državni organi ovo prihvatili i za pravdanja ovog odsustva tražili samo da zaposleni dostavi rješenje inspekcije da se nalazi u samoizolaciji”, rekli su iz Fonda.

100 odsto zarade refundira se poslodavcima za zaposlene koji su u samoizolaciji po rješenju Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Share.

About Author

Leave A Reply