Knjiga kao dug velikom čovjeku i humanisti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Već dugi niz decenija ime legendarnog ljekara Nike Labovića, izgovra se sa dužnim poštovanjem ne samo na području Vasojevića i Crne Gore, nego i mnogo šire. Njegovo ime nosi i Dom zdravlja u Beranama, što je potvrda više da je doktor Labović zadužio crnogorsko zdravstvo i da je njegova stručna i humana misija vrijedna dužnog pomena i poštovanja. To je i inspirisalo njegovog rođaka Vukašina Vojkana Labovića da, na bazi sjećanja, pisane zaostavštine, fotografija i svjedočenja ljudi, sačini knjigu pod nazivom „Čovjek slobode, znanja i humanosti primarijus dr Nika Labović“. Ta knjiga, kako u njenom predgovoru naglasi prof. dr Draško Došljak, je svojevrsni faksimil ljudskosti i stručnosti i rukopis istine, topline i nježnosti.

-Ova knjiga je još jedno, u nizu priznanja, koje je dobio dr Nika. Beranski Dom zdravlja ponosno nosi njegovo ime. A, koje bi drugo? Takvo nešto pripada samo odabranima – dr Niki. Kao što i ova knjiga pripada samo zaslužnicima. Ovo je medalja na ljudskim grudima čoviječanstva – naglasio je Došljak, pišući recenziju za knjigu o kojoj je riječ.

Dr Nika Labović rođen je 25. oktobra 1908. godine u selu Kralje kod Andrijevice. Osnovnu školu završio je u rodnom kraju, gimnaziju u Beranama a Medicinski fakultet u Beogradu 1937. godine.  Tokom studija postao je simpatizer Komunističke partije Jugoslavije, zbog čega je osuđivan i zatvaran od tadašnjih vlasti. Nakon diplomiranja, zbog svog političkog opredjeljenja, nije mogao da se zaposli, pa je radio po privatnim bolnicama u Beogradu. Odmah nakon izbijanja Drugog svjetskog rata pridružio se partizanskom pokretu, pružajući, ujedno, pomoć ranjenim i bolesnim borcima. Godine 1943. dospio je u Berane gdje je počeo da radi na organizovanju zdravstvene zaštite. Tu misiju je nastavio i nakon rata, prepoznat kao vrstan ljekar i dijagnostičar. Važio je za pravog narodnog ljekara koji je poprimio simpatije širom bivše Jugoslavije.  Kasnije je postao i upravnik i direktor beranske bolnice. Bio je aktivan i društveno političi radnik. Između ostalog, biran je i za poslanika u Skupštini Crne Gore. Odlikovan je Ordenom za hrabrost, Ordenom zasluga za narod, Ordenom rada, Ordenom za vojne zasluge, a dobitnik je i najvećeg opštinskog priznanja Berana Nagrade „21. jul“. Penzionisan je 1964. godine, sa samo 56 godina života, i to po ishitrenoj odluci tadašnjih vlasti. Umro je 1970. godine od posljedica srčanog udara. Skupština svih vijeća Opštine Ivangrad 1977. godine donijela je odluku da Medicinski centar dobije ime Dr Nike Labovića, ali 1. septembra 1991. godine dolazi do odvajanja Opšte bolnice i Doma zdravlja, koji od tada nosi isto ime: „Dr Nika Labović“

Ovo je samo kratka biografija doktora Labovića čiji je životopis, uz mnoštvo fotografija iz porodičnih albuma, dobrim dijelom objelodanjen na stranicama pomenute knjige. Ta storije o trnovitom putu ovog poznatog ljekara obogaćena je riječima njegovih savremenika koji su slikovito opisivali ono što je doktora Labovića činjelo prepoznatljivim i drugačijim od običnih, kao i riječima onih koji sa današnjih odgovornih pozicija ukazuju na veličinu čovjeka čija djela nikad ne tamne.

Tu su i autorovi zapisi o Kraljima, mjestu odakle je doktor Labović otišao u svijet nauke i obrazovanja i vinuo se do samih ljudskih i stručnih visina. Uz dužano pominjanje njegove porodice, čiji su članovi bili žrtve fašističkih snaga, na stranicama knjige našla su se i upečatljiva svjedočenja o brojnim životnim detaljima čovjeka koji je ustanovio organizovani zdravstveni sistem na području Vasojevića. O svestrano obrazovanoj osobi i  humanisti koji je stajao na usluzi znanim i neznanim kojima je pomoć bila neophodna i koji su vjerovali doktoru Niki. Tu je i autorovo podsjećanje da je doktor Nika , pored medicine, imao i druga brojna životna interesovanja.

-Volio je da iskuša mnogo toga, a posebno je volio natprosječnu spretnost i odsustvo straha, cijenio je sport, radovao se modernim tokovima i osavremenjavanju života u svom gradu – navodi u jednom od tekstova autor knjige, napominjući da je doktor Nika, noseći ljubav prema vazduhoplovstvu, bio jedan od osnivača Aero-kluba u tadašnjem Ivangradu i možda najzaslužnija ličnost što je ovaj grad sedamdesetih godina prošlog vijeka imao aerodrom za civilni saobraćaj. 

Tu je i mnoštvo drugih zapisa koje ispostavlja Vojkan Labović o legendarnom doktoru Niki, koji, između ostalog,  otkrivaju da mu sudbina nije bila naklonjena i da je otišao na onaj svijet ne ostavljajući potomstvo za sobom, čime je i njegova kuća u Beranama ostavljena na milost i nemilost zubu vremena u nadi da će se naslednici i nadležne institucije složiti da se ona trajno zaštiti i pretvori u neku vrstu objekta od posebnog značaja.

Sigurno da je ova monografija dragocjen prlog očuvanju imena jednog velikog čovjeka i humaniste, ali i vrijednosti vremena kad se iz pepela izgrađivala domovina i uspostavljale institucije sistema. Želja autora, kako i sam ističe u uvodnom slovu,  bila je da, objavljivanjem ove knjige, bar donekle odgovori riječima doktora Nike kojima je podučavao druge govoreću: „Svak od nas je dužan da za svoje ljude, narod i kraj, učini ono što može, i to na najbolji način.“

-Ja želim da se ovom monografijom odužim čovjeku koji nam je bio uzor, jer vjerujem da je jedan ovakav zapis o njemu, može poslužiti kao dobar primjer mnogima oko nas. Srćeni slučaj je htio da budem član porodice dr Nike, ali, ja odužujem dug sjećanja, ne na rođaka, nego na tog sjajnog ljekara i čovjeka. Njegova životna i radna biografija to u cjelosti dokazuju. I da pripadam nekom drugom prezimenu učinio bih isto. Ovako je samo dug veći- naglašava autor knjige.

I zaista Vojkan Labović je, publikujući ovu knjigu, vratio dug i svom zavičaju i doktoru Niki, čija djela i časno životno trajanje upotpunjuju svijetlu i sjajnu istorijsku stranicu znamenitih Vasojevića.

Blistavo narodno biserje

Prof. dr akademik Dragutin A. Đukić, pišući recenziju za ovu knjigu naglasi da je Vukašin-Vojkan Labović uspio je da rasuto narodno biserje sakupi i da ono blistavo svjedoči o časti i slavi doktora Nike Labovića, bilo na osnovu narodnog predanja bilo na osnovu njegovog djela.

– Besjediti o dobroljubivom i moralnoobnovnom Dr Niki je trnovit put traženja zapretanih istina na tragu velike misli koja je postala izrekom: „Svi smo  mi siromašni, samo je narod bogat“. I, zaista, narod koji je imao i ima ovakve pojedince veoma je bogat, samo pod uslovom da ih ne zaboravi. Ova knjiga je doprinos tom nezaboravu, odnosno bogatstvu naroda, čemu doprinos daje priređivač, autor ove knjige, Vojkan Labović – naglasio je Đukić.

D.Jovović

Share.

About Author

Leave A Reply