IZA REŠETAKA SA MASKOM I RUKAVICAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sedam mjeseci nakon što su zbog koronavirusa zabranjene posjete osuđenim i pritvorenim licima, stanovnici crnogorskih zatvora mogli bi se sresti sa svojim porodicama i prijateljima – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) preduzima mjere da im to omogući.

Posjete će, nakon što ih odobri Nacionalno koordinaciono tijelo, izgledati malo drugačije – posjetioci će morati da nose zaštitne maske, rukavice, a na prijavnici će im mjeriti temperaturu, objašnjeno je iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Osim toga, moraće da poštuju propisanu fizičku distancu, što će usloviti smanjen broj ljudi koji istovremeno mogu boraviti u prostoriji za posjete. Iz te Uprave objašnjavaju da će nakon svake grupe, prostorije za posjete biti dezinfikovane, ali da su pripremili i druge mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Iz UIKS-a su objasnili da očekuju da će posjete biti moguće u narednom periodu.

“Upravu za izvršenje krivičnih sankcija u prethodnom periodu posjetio je epidemiolog Instituta, u cilju sagledavanja mogućnosti ponovnog uspostavljanja posjeta licima lišenim slobode, na osnovu čega su i date određene preporuke kako bi se stvorili uslovi za ponovno omogućavanje prava na posjetu licima lišenim slobode. Nadležni u UIKS-a su postupajući po predmetnim preporukama preduzele aktivnosti na stvaranju uslova, da se uz mjere prevencije u nešto suženom obimu ponovo omogući ostvarivanje prava na posjetu lica lišenim slobode”, kazali su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Objašnjavaju i da su se obratili Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT): “Kako bi sagledali predloge Instituta za javno zdravlje i razmotrili mogućnost za odobravanje, odnosno davanja saglasnosti za početak redovnih posjeta licima lišenim slobode. U narednom periodu očekujemo da će se uz poštovanje preporuka datih od strane nadležnih iz Instituta, ponovu omogućiti ostvarivanje prava na posjetu u UIKS-a”, kazali su oni.

Stanari spuškog zatvora više puta su se od marta 2020. godine žalili da su im posjete neopravdano ukinute i tražili da im se omoguće uz poštovanje mjera propisanih zbog suzbijanja koronavirusa.

Posjete osuđenim i pritvorenim licima zabranjene su još u prvom talasu koronavirusa, iako tada kovid-19 nije uspio da se probije iza zatvorskih rešetaka.

Tada nije bilo oboljelih ni među zatvoreničkom populacijom, ni među službenicima UIKS-a.

U drugom talasu zabilježena su oboljevanja i to prvo među zatvorskim službenicima, a potom i robijašima, uprkos preduzetim mjerama i zabranjenim posjetama.

Zatvorenicima su, osim posjeta, zabranjeni i izlasci na vikend odsustva. Zbog toga su, ranije, tražili da se usvoji Zakon o amnestiji, kojim bi se smanjio broj osuđenika.

Tvrdili su da među njima ima dosta hroničnih bolesnika, kod kojih bi kovid-19 doveo do katastrofalnih posljedica. “Apelujemo na humanost struktura koje imaju zakonske ingerencije da nam izađu u susret, kako bi se broj zatvorenih lica smanjio i spriječilo naše masovno obolijevanje. Ako je ljudski život najveće bogatstvo, onda ova prilika nije samo šansa, već i savjesna obaveza Vlade da pomognu osuđenim licima koji strahuju za svoje živote, jer osuđeni smo na zatvorsku, ali ne i na smrtnu kaznu”, poručivali su ranije.

Izvor: Vijesti

Share.

About Author

Leave A Reply