IZ PROSTORIJA BERANSKE STANICE UKRADENA DOKUMENTACIJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik štrajkačkog odbora beranskog autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž” u stečaju Nenad Radičević, prijavio je juče policiji da je jedno penzionisano lice u petak ulazilo u krug autobuske sa privatnim automobilom, i navodno otuđilo izvjesnu dokumentaciju iz poslovnih prostorija ove kompanije na autobuskoj stanici.

Prema prijavi koja je dostavljena Portalu RTCG stoji da se slučaj dogodio 17. novembra oko 11 časova, a prvi je to primijetio jedan od vozača koji je prepoznao penzionisanog radnika “Simon vojaža” M.P., u društvu još jedne osobe, navodno knjigovođe, i stražara, a potom iz poslovnih prostorija iznio i u svoje privatno putničko vozilo unosio, navodno, neke fascikle sa dokumentima.

Radičević je policiji ispričao da mu je čuvar potvrdio da je otvorio kapiju po nalogu stečajnog upravnika Lada Šekularca, kao i sve što su prijavili svjedoci.

“Kako je već prije nekog vremena pokrenut krivični postupak protiv Šekularca, smatram da se radi o malverzaciji i prikrivanju dokaza zbog prodaje devet autobusa koji su bilo vlasništvo preduzeća u stečaju”, stoji u prijavi koja je predata policiji.

Portalu RTCG su iz beranskog Odjeljenja bezbjednosti potvrdili da su primili prijavu i saopštili da će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

Stečajnom upravniku Šekularcu Portal RTCG je postavio pitanje u vezi sa ovim slučajem, da li je upoznat, i ako jeste, da li je bilo šta smjelo da se iznosi iz poslovnih prostorija.

Odgovor do sinoć nismo dobili.

“Ja sam kontaktirao i šefa privatnog obezbjeđenja, koji je rekao da ništa nije smjelo da se iznosi, ali da je stražar vjerovatno to uradio po pozivu stečajnog upravnika”, kazao je Radičević.

On je objasnio da se u poslovnim prostorijama autobuske stanice čuva sva dokumentacija “Simon vojaža”.

“Ono što mene zanima je kako je to peznionisano lice ušlo u poslovne prostorije a da se nije upalio alarm. To znači da je to lice imalo ključ i isključilo alarm. Ono što je vrlo važno u svemu je to da su mi iz obezbjeđenja kazali da je kompletna autobuska i spolja i unutra pokrivena kamerama, i da se naše sumnje i tvrdnje mogu lako provjeriti”, rekao je Radičević.

Štrajk u nekada najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru Crne Gore počeo je u maju 2020. godine, ali bez ikakvog rezultata od tada. Godinu kasnije uveden je stečaj, i tada su stvari počele još više da se komplikuju.

Prethodni stečajni upravnik Saša Zejak prodavao je čitavu imovinu u cjelini, a u međuvremenu je sklopio partnerski dogovor sa privatnom kompanijom “Viktorija ekspres” da upravljaju autobuskom stanicom. To je kod dijela ostalih privatnih prevoznika izazvalo negodovanje, pa autobuska stanica nije radila, a tadašnje Ministarstvo za kapitalne investicije, odnosno Direkcija za drumski saobraćaj, je oduzela licencu stanici, a lokalnim vlastima naložila da obilježe stajališta za autobuse na ulici, jednoj od najprometnjih u gradu.

Lokalna uprava, koja nema nikave ingerencije, u cilju ublažavanja situacije napravila je kasnije improvizovano stajalište koje se u međuvremenu koristi.

Poslije dešavanja u Privrednom sudu, kada je među uhapšenima bio i stečajni upravnik “Simon vojaža” koji je na poslednjoj licitaciji navodno prodao imovinu “Viktoriji ekspres”, novi stečajni upravnik Lado Šekularac je poništio sve odluke ranije stečajne uprave, i krenuo iznova sa licitacijama, ali pojedinačnim. 

Kod radnika i građana Berana kipilo je nezadovoljstvo zbog nefunkcionisanja autobuske stanice, ali je sve bilo relativno mirno do trenutka kada je Šekularac u avgustu ove godine prodao devet najboljih autobusa “Simon vojaža” podgoričkoj kompaniji “BLT” za svega 34 hiljade eura.

Krivične prijave zbog toga su specijalnom državnom tužilaštvu predali i iz “Viktorije ekspres”, kao i bivši radnici koji su već dva puta u znak protesta blokirali magistalu i ulice u gradu, tražeći da se tender poništi i autobusi vrate u Berane.

U međuvremenu je, u trenutku kada je izostalo obezbjeđenje, pokradena, odnosno nestala, oprema iz fabrike peškira u selu Bor, sa kompletnim repromaterijalom, koji su bili vrijedni preko 200 hiljada eura, a bili su u stečajnoj masi “Simon vojaža”.

Ispostavilo se, naime, da je bivši suvlasnik “Simon vojaža” Mehmed Adrović, funkcioner DPS-a, fabriku u svom selu i pored svoje kuće, napravio sredstvima “Simon vojaža”.

Stvarni vlasnik “Simon vojaža”, državljanin Luksemburga Simon Bernard, podnio je još na početku štrajka krivičnu prijavu protiv Adrovića tvrdeći da je falsifikovao njegov potpis i počinio niz drugih nezakonitih radnji koje su dovele do propasti njegove firme u Crnoj Gori.

Ono što je Portalu RTCG rečeno u policiji je to da je po toj prijavi formiran predmet koji je otišao u SDT, a da je sva dokumentacija u vezi sa tim slučejem već izvještačena.

Da li je i šta iznešeno od druge dokumentacije, u petak, koja bi imala veze sa drugim slučevima i krivičnim prijavama vezanim za ovu firmu, kako su to prijavili radnici, znaće se vrlo brzo kada policija sprovede postupak, ili dok stečajni upravnik ne odluči da komunicira sa medijima, umjesto što ih od prodaje autobusa i nezgodnih pitanje koja su mu upućena, uporno ignoriše.

Izvor: Portal RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply