Из Министарства здравља саопштили: Рано је говорити о крају епидемије, маске остају

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

На основу табела и праћења епидемије од 29. маjа до 11. jуна јасно је да се броj активних случаjева смањуjе и да jе кумулативна инциденца за 14 дана 58, истичу из министарства.

Из Министарства здравља “Дану” је саопштено да још не постоје услови да се укине ношење маски и прогласи крај епидиемије вируса корона, јер за то тренутно не постоје услови. Наглашавају да су приправни због нових сојева вируса, јер поједине земље не попуштају епидемиолошке мјере. У Црној Гори су јуче од последица вируса корона обољела још 24 грађанина.

– Професионална тиjела коjа функционишу под окриљем Министарства здравља свакодневно прате и анализираjу ситуациjу на терену, не само код нас, у земљи, већ и у региону и свиjету. Били бисмо наjсрећниjи када бисмо поскидали маске и кад би укинули обавезу држања одстоjања, међутим, услови за то тренутно не постоjе. Црну Гору, у коjоj jе тренутно око 400 инфицираних вирусом корона, не можемо посматрати изоловано. Упркос томе што jе епидемиолошка ситуациjа све боља, приправни смо, између осталог, и због нових вариjанти вируса због чиjе приjетње jе нпр. Уjедињено Краљевство одложило попуштање мjера – истичу из министарства.

На питање које критеријуме треба испунити за проглашење краја епидемије, из министарства су одговорилии да је о томе рано говорити.

– Наравно да jе рано говорити о проглашењу краjа пандемиjе. Црна Гора ће се, када се стекну услови за то, водити наjвишим свjетским стандардима тим поводом. Одлуке о проглашавању краjа епидемиjе варираjу од државе до државе и зависе од више чинилаца – казали су из министарства.

Нагласили су и да Институт за jавно здравље редовно, на дневном нивоу, прати стање на терену.

– На основу табела и праћења епидемије од 29. маjа до 11. jуна јасно је да се броj активних случаjева смањуjе и да jе у последњих 14 дана кумулативна инциденца 58. Табела са броjем обољелих у jануару показује да jе кумулативна инциденца у првоj половини мjесеца била преко хиљаду. Ово су докази да су критике диjела jавности усмjерене ка Министарству здравља из тог периода биле неосноване и мотивисане немедицинским разлозима – казали су из тог ресора.

Share.

About Author

Leave A Reply