IMAJU ZALIHA DA NAHRANE GLADNE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I u ovim teškim danima kada se građani bore protiv virusa korona, Narodna kuhinja „Divna Veković”, koja radi pri manastiru Đurđevi stupovi, na usluzi je svim stalnim korisnicima, ali i svakom drugom ko se javi da je gladan. To je za „Dan” saopštio upravnik Narodne kuhinje otac Savo Vukajlović. On je kazao da kuhinja radi punom parom i da za sada ima dovoljno namirnica.

-Na vrijeme smo se, u saradnji sa Opštinom Berane, pripremili za ovu tešku situaciju, na način što smo obezbijedili dovoljno namirnica, bar za neko dogledno vrijeme. Obroke spremamo radovno za naše stalne korisnike. Svako ko dođe i zatraži nešto za jelo mi mu izađemo u susret, bez obzira na vjeru i naciju, jer mi smo tu da žedne napijemo, a gladne nahranimo, onako kako to i sami Bog propovijeda – naglasio je otac Savo.

On je istakao da se u poslednje tri godine značajno uvećao broj korisnika Narodne kuhinje, koja radi pod okriljem Dobrotvorne fondacije Mitropolije crnogorsko-primorske „Čovjekoljublje”.

-Trenutno imamo 105 korisnika. Uz to, jednom nedjeljno dostavljamo namirnice za 15 porodica koje žive u udaljenim mjestima. Kuhinja na mjesečno spremi od 2.400 do 2.500 obroka, godišnje oko trideset hiljada obroka. Kada je kuhinja počela s radom, hranili smo 24 porodice sa 50 njihovih članova, a već naredne godine broj je povećan na 34 porodice sa oko 80 članova. Sad je taj broj još veći što potvrđuje da imamo dosta onih kojima je potreban ovakav vid pomoći – istakao je otac Savo.

Narodne kuhinje najviše pomažu crkve, Patrijaršija i Manastir Ostrog, kao i drugi donatori. Takođe, u gradu su na više mjesta postavljene kutije gdje svi ljudi dobre volje mogu dati novčani prilog za potrebe kuhinje.

Glavna kuvarica Nataša Mićunović podsjeća da se hrana korisnicima jednom dnevno dijeli svakog dana, osim nedjeljom.

-Trudimo se da svi budu zadovoljni. Pripremaju se striktno kuvana jela u čiji kvalitet ne treba sumnjati. Hrana se pakuje na odgovarajući način i u zakazano vrijeme dostavlja na predviđene lokacije. Tako svi koji su uključeni u ovaj posao, uz brojne donatore, čine humano djelo vrijedno svakog poštovanja. – navela je Mićunovićeva.

Korisnici kuhinje, koju je 17. aprila 2017. godine u rad pustio vladika Joanikije, najvećim dijelom su raseljena lica s Kosova i Metohije, koja žive u izbjegličkom kampu. Ostali korisnici su socijalno ugrožene porodice i pojedinci, odabrani na predlog sveštenstva iz Berana.

Ko je bila Divna Veković

Divna Veković, čije je ime nosi Narodna kuhinja u Beranama, prva je žena ljekar u Crnoj Gori. Rođena je 1886. u selu Lužac kod Berana. Osnovnu školu je završila u manastiru Đurđevi stupovi, nižu gimnaziju u Skoplju, a Djevojački institut na Cetinju. Na Sorboni je završila medicinu i postala ljekar. Bila je veliki humanista i članica Međunarodnog Crvenog krsta. Vratila se u Crnu Goru 1939. godine. Bila je veoma aktivna u upoznavanju Evrope sa duhovnim bogatstvima Crne Gore. Kao pristalica monarhističkog uređenja države, odstupila je krajem rata. Ubijena je u zbjegu 1944. godine. Prevela je „Gorski vijenac“ na francuski jezik 1916. godine. Autorka je i francusko-srpskog rječnika.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply