IMA SVAĐA, ALI STANJE NIJE ALARMANTNO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon anonimnih dojava da se u izbjegličkom naselju Riversajd, gdje žive pripadnici RAE populacije, često remeti javni red i mir i da pojedinci pribjegavaju nedozvoljenim radnjama reagovao je predstavnik mještana Ardijan Šalja, rekavši da iznešene tvrdnje dobrim dijelom ne odgovaraju činjeničnom stanju. On je kazao da je tačno da ima određenih nesuglasica unutar pojedinih porodica i da to povremeno dovodi do određenih svađa, ali da to ne poprima neke ozbiljnije razmjere.

– Stanje u našem naselju što se tiče javnog reda i mira nije alarmantno. Tačno je da se ovdje teško živi, ali tu ne postoji nekih većih sukoba između mještana. Dešava se da dođe do svađa i to najčešće unutar samih porodica, ali se ipak može reći da se ovdje živi nekim mirnim, ali i siromašnim životom. Tačno je i to da je policija znala da interveniše u određenim slučajevima kad je dolazilo do nekih nesuglasica i svađa, ali se to završavalo bez nekih naročitih posledica. Zato bi umjesto dizanja nekih tenzija kako se ovdje svašta dešava, trebalo iznalaziti rješenja da i mi ovdje imamo bolje uslove za život i da lakše dolazimo do parčeta hljeba– naglasio je Šalja.

Sa druge strane u anonimnim dojavama navodi se da se stanovnici ovog naselja suočavaju sa brojnim problemima od svađa i tuča do puštanja glasne muzike i prosjačenja. Naglašava se da su mještani primorani da se obrate relavantnim domaćim i stranim institucijama, uz tvrdnju da u Beranama organi zaduženi za poštovanje javnog reda i mira i drugih vidova ponašanja ne reaguju na pravi način.

– Napominjemo da ćemo biti primorani da se obratimo svim relevantnim međunarodnim adresama, Savjetu Evrope, Evropskoj uniji, i Briselu ukoliko nadležni organi i policija ne povedu računa o javnom redu i miru u naselju, o poštovanju kućnog reda, o prosjačenju i drugim devijantnim ponašanjima od strane pojedinaca koji godinama ugrožavaju druge mještane – navodi se u anonimnim prijavama.

Iz policije nam je nezvanično rečeno da su oni bili primorani da u više navrata reaguju nakon dojava da se u naselju Riversajdu remeti javni red i mir.

– Tokom minulih godina bilo je dosta dojava da se u naselju Riversajd dešavaju nedozvoljene radnje. Mi smo uvijek blagovremeno reagovali, sprečavajući da dođe do nekog većeg narušavanja javnog reda i mira i nekih težih posledica. Neka lica su zbog određenih prekoračenja i procesuirana, od kojih su neka, koliko nam je poznato, i osuđivana – naveli su iz policije.


Spriječiti prosjačenje

U anonimnim dojavama navodi se da poseban problem predstavlja to što brojna lica iz naselja Riversajd pribjegavaju prosjačenju, a da nadležni organi ne pokušavaju da to spriječe.

– Poznato je da se brojna lica romske populacije iz naselja Riversajd bave prosjačenjem. Međutim, od strane državnih organa se ne preduzimaju odgovarajuće radnje kako bi se ovim pojavama stalo na kraj. Policija ne reaguje iako se svakodnevno vidi kako djeca i odrasli na lokacijama kod marketa „Voli“ i „Laković“, tržnih centra „Kips“i „Desetka“ i na drugim brojnim mjestima prose. Takođe, nije nepoznato da ta lica često pribjegavaju krađama i drugim nedozvoljenim radnjama – navodi se u anonimnim dojavama.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply