IJZ: Besplatno se testirajte na HIV, hepatitis B i hepatitis C

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Institut za javno zdravlje Crne Gore, mreža Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, pripremaju nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

To u kazali povodom Evropske nedjelje testiranja na ove bolesti, koja se obilježava od 21. do 28. novembra.

Testiranja u Institutu za javno zdravlje će se sprovoditi od ponedjeljka 21. do nedjelje 27. novembra, u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od 08 do 20 časova, navodi se u saopštenju.

“Testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta”, kazali su iz Instituta.

Naglašavaju da će se testiranje ključnih populacija obavljati u saradnji sa nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije.Iz Instituta su uputili i preporuke građanima.

“Bolje je saznati svoj HIV i hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja spriječava razvoj zdravstvenih komplikacija, poboljšava kvalitet života, produžuje očekivano trajanje života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izliječenja”, ističe se u saopštenju.

Kako kažu, “Liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe”.

Dodaju da se hepatitis B infekcija može spriječiti vakcinacijom protiv hepatitisa B.”Tokom testiranja na HIV i hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji uključuje pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom”, poručili su iz Instituta.

Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja na ove bolesti je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja HIV -a i hepatitisa, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja pristupačnosti testiranja onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija, navodi se u saopštenju.

Tema ovogodišnje akcije je “Testiraj. Liječi. Zaštiti”, čiji je cilj, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju.

Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative “HIV in Europe” i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise.

“Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija, a tokom svake godine u akciji učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona”, zaključuje se u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply