Hljeb da bude 50 centi, stabilizovati cijene

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarsvo ekonomskog razvoja predložiće na sjutrašnoj sjednici Vlade ograničavanje cijene hljeba na 50 centi i raspodjelu 70 hiljada litara ulja najugroženijima, što bi, kako nam je saopštila državna sekretarka Milena Lipovina Božović, uz još neke mjere koje se pripremaju, uticalo na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica. Ekonomski analitčar Vasilije Kostić kaže da je uzrok rasta cijena korona kriza, koja je uticala na globalni poremećaj tržišta i smanjenu proizvodnju. Vlada očekuje od trgovačkih lanaca da smanje marže i time doprinesu stabilizaciji cijena.  

Neke zemlje Evropske unije imaju zakone kojima se u kriznim vremenima ograničava široka lepeza cijena osnovnih životnih namirnica.

Ministarstvo ekonomskog razvoja pred Vladu će sjutra sa konkretnim predlozima. 

Cilj je stabilizacija cijena, ali ne i ugrožavanje tržišta i prodavaca. Sjećate se, vjerovatno svi, kada je proglašena mjera poremaćaja na tržištu zbog korone nabavke velikog kontigenta pšenice. E, tada je nabavljeno i ulje u ambalaži od tri litra

Da je korona glavni uzrok rasta cijena smatra i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata podržava Vladu u traženju rješenja kako da stabilizuje cijene, posebno osnovnih životnih namirnica.

Razlozi svakako leže i u strukturalnosti crnogorske privrede.

Izvor: rtcg.me

Share.

About Author

Leave A Reply