GUBICI NA MREŽI POTROŠAČE KOŠTALI 21,3 MILIONA EURA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 492,44 gigavat sata (GWh), što je potrošače električne energije koštalo 21,3 miliona eura.

Od toga su gubici u prenosnom sistemu koštali 9,2 miliona, a u distributivnom 12 miliona eura, pokazali su podaci Regulatorne agencija za energetiku (REGAGEN), Crnogorskog elektrodistributivnog (CEDIS) i elektroprenosnog sistema (CGES).

Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu su u odnosu na 2019. godinu smanjeni za deset GWh, piše Dan.

List nije uspio da od energetskih kompanija dobije podatke koliko je svaki potrošač, građanin ili preduzeće, plaćao u prosjeku na godišnjem nivou za gubitke na mreži. Međutim, ukoliko se uzme brojka CEDIS-a da struju distribuiraju do 410 hiljada potrošača, dolazi se do podatka da je svaki od njih za tehničke gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu u prošloj godini platio skoro 52 eura.

Taj broj se dobija podjelom ukupno plaćenog novca za gubitke sa brojem potrošača.

Iz CGES-a su na pitanje o prosječnom iznosu koji su potrošači plaćali za gubitke u prenosu kazali da je prosječna cijena nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka na godišnjem nivou iznosila 55,4 eura po megavat satu, odnosno od 51,49 eura po megavat satu u martu, kada je bila najniža, do 57,35 eura po megavat satu u januaru, kada je bila najviša.

Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 163,6 GWh i bili su veći u nominalnom iznosu, a manji u procentualnom u odnosu na 2019. godinu. Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su bili 1,82 odsto od ukupne energije, dok su 2019. godine iznosili 146,5 GWh, što je tada bilo 2,13 odsto, prenosi portal RTCG.

Share.

About Author

Leave A Reply