Galić: Antitijela ne treba provjeravati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nivo antitijela nije potrebno provjeravati s obzirom na to da se on ne može definitivno utvrditi, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. On je u emisiji “Radio ordinacija”, na Radiju Crne Gore, kazao da se takva mjerenja ne rade u zemljama regiona i svijeta. Direktor IJZ je istakao da u Crnoj Gori do sada nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa imunizacijom, te da nijesu prijavljena veća neželjena dejstva nakon vakcinacije protiv korona virusa.

“Radna grupa IJZ koja se bavi predlaganjem mjera svoja zapažanja i preporuke temelji na osnovu iskustava zemalja iz okruženja i EU, nigdje u okruženju nije donešeno na prečac odluka, svi zdravstveni sistemi su pažljivo analizirali situaciju, koja je povoljna, ali virus je i dalje aktivan i cirkuliše u populaciji”, kazao je Galić.

Istakao je da razumiju potrebe mladih ljudi, ali da se situacija prati i odluke donose po uzoru na one u zemljama regiona i preporuke zdravstvenih vlasti.

“Broj osoba koji je dozvoljen za prošlave i okupljanja, procijenili da je broj koji je dozvoljen za proslave i okupljanja najmanji rizik od dalje progresije epidedimije”, kazao je Galić za radio Crne Gore.

Oprez potreban i dalje

Epidemiologškinja Marija Božović navela je da je u posljednje vrijeme sve manje novoregistrovanih slučajeva i da to ohrabruje, ali da sve dok je virus tu, moramo da budemo oprezni i vodimo računa o mjerama.

“Trenutno možemo da pretpostavimo i očekujemo da može doći do širenja virusa ili trećeg talasa, ali to je nešto što ne možemo sa sigurnošću reći. Ukoliko bismo se vakcinisali i pridržavali preventivnih mjera, mogli bismo da spriječimo drastičnu transmisiju ili veliki broj obolijevanja”, kazala je Božović u “Radio ordinaciji”.

Dodala je da postoji više sojeva virusa, ali vakcine djeluju u na njih.

Vakcinisano oko 24 odsto populacije

Galić je dodao da je do juče aplicirano 142.558 prvih doza vakcine, te da je kompletno vakcinisano 109.695 građana. Ocijenio je da imamo intenzivan trend vakcinacije.

“Vakcina imamo i vakcine će dolaziti u u junu i u julu, procenat vakcinisanih sa obje doze je oko 24 odsto populacije, a cilj je da taj procenat raste što više”, naglasio je on.

Treća doza kineske vakcine?

Na pitanje o efikasnosti vakcine kineskog proizvođača i da li će biti potrebna treća doza, Galić je odgovorio da su u toku istraživanja.

“S obzirom na to da je Sinofarm vakcina rađena po starijoj tehnologiji, stvara humoralni odgovor koji je slabiji kod stariji osoba. Trenutno su u toku studije koje će pokazati do septembra da li je to tačno ili ne. Za sada nemamo informaciju da je potrebna treća doza Sinofarm vakcine”, rekao je direktor IJZ.

Isporuke Fajzer vakcina u Crnu Goru stižu svake sedmice, a tačan datum novih kontingenata Sinofarm i Sputnjik V vakcina još nije preciziran.

Share.

About Author

Leave A Reply