EVROPSKI ĐIR U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru inicijative „Evropski đir“ Opština Berane je, zajedno sa Ministarstvom evropskih poslova, uz podršku Delegacije Evropske unije, a u sklopu EU4ME programa organizovala niz raznovrsnih aktivnosti, čime je u našem gradu obilježen Dan Evrope.

Promovisanje evropskih vrijednosti počelo je održavanjem debate u Polimskom muzeju, u kojoj su učestvovali članovi debatnog kluba Gimnazije Panto Mališić, na temu „Članstvo Crne Gore u EU će pozitivno uticati na očuvanje crnogorske tradicije i identiteta“.

Pozdravljajući predstavnicu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Margaridu Mariges i generalnu direktoricu Direktorata za pristupanje Crne Gore EU i pravnu tekovinu EU Jovanu Dragović, predsjednik opštine Vuko Todorović je poslao snažnu poruku o spremnosti lokalne administracije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji za, kako je istakao, dobrobit naših građana i ispunjeniji i kvalitetniji život.

„ U proteklom periodu koristili smo mogućnosti koje su nam bile dostupne kroz evropske fondove u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, unapređenja infrastrukturnih kapaciteta, postizanja konkretnih promjena na bolje za naše građane. Realizovali smo značajne projekte koji su podigli svijest građana o mogućnostima i benefitima koje nam donosi proces pristupanja EU, među kojima su Održivi turizam za jednake šanse, Unapređenje kapaciteta Službe zaštite i spašavanja i Regionalnog biznis centra, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i dr. ali i najavili ono što slijedi, nakon pristupanja. Takođe smo marljivo radili na unapređenju naših kadrovskih kapaciteta i uvjeren sam da će i u narednom periodu naša saradnja biti još uspješnija i plodotvornija“, kazao je Todorović.

On je dodao da mladi Berana danas šalju poruku o perspektivi Crne Gore i našeg grada koju nam donosi evropski put i da nema dilemu da je budućnost naše djece u zajednici ekonomskog blagostanja i jednakih prava za sve.

Generalna direktorica Direktorata za pristupanje Crne Gore EU i pravnu tekovinu EU Jovana Dragović je kazala da manifestacija Evropski đir donosi duh EU u Berane i duh Berana u EU. Osvrćući se na istorijat Dana pobjede nad fašizmom ona je kazala da je ovo dan sjećanja na sve žrtve i dan spomena svih heroja koji su dali svoje živote za slobodu.

Podsjetila je da je Crna Gora svoj evropski put započela 2010. godine, kada je stekla status kandidata za članstvo u EU, dok su pristupni pregovori počeli 2012.godine.

„ Našoj 44. Vladi Crne Gore evropska budućnost je prioritetan cilj, koja svoju predanost i rad na ovom putu dokazuje konkretnim koracima. Tako je za šest mjeseci rada Vlade ispunjen značajan broj privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24,  nakon duge stagnacije u ovom procesu, koja vode do dobijanja IBAR-a i izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila na predstojećoj međunarodnoj konferenciji. Izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca te donošenje ne malog broja zakona koji su u potpunosti usklađeni sa pravnom tekovinom EU trasiraju još izvjesniji put Crne Gore ka članstvu u porodici evropskih naroda do 2028. godine. “, istakla je Dragović.

„ Članstvom u EU Crna Gora će preuzeti, ne samo univerzalne vrijednosti zajedništva, slobode i solidarnosti već sve vrijednosti koje služe prosperitetu i boljitku svih njenih građana kao što su ekonomska stabilnost i društvo jednakih šansi za sve nas, kako za Crnu Goru, tako i za Berane“, zakjljučila je Dragović.

Predstavnica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Margarida Mariges kazala je da joj je drago što se Berane pridružilo Evropskom điru i što je debata gimnazijalaca osmišljena u evropskom duhu.

„ Upravo je ovakav vid debate važan u procesu pristupanja EU jer građani moraju sami za sebe da promišljaju o tome šta će članstvo u EU značiti za njihov život. To je posebno važno za mlade jer će upravo oni biti građani Evropske unije ali je isto tako važno i za Vladu Crne Gore da unaprijedi komunikaciju sa građanima“, kazala je Mariges.

Ona je dodala da, kako Crna Gora ubrzava prema EU, tako lokalne samouprave moraju biti aktivnije i ukjlučenije u ovaj proces.„ Iz Berana danas šaljemo poruku da zajednički dijelimo viziju Crne Gore uskoro u Evropskoj uniji“, zaključila je Mariges.

Obilježavanje Dana Evrope nastavljeno je u glavnoj gradskoj ulici, gdje su pred brojnom publikom, u kulturno umjetničkom programu nastupili učenici Niže muzičke škole, KUD Duga Montenegro, mališani iz vrtića „Radmila Nedić“ i Plesni klub „Duga“.

Od ranih jutarnjih sati, osnovci su sastavljali puzle i istovremeno učili o značaju Dana Evrope. Takođe, održano je i likovno takmičenje na temu „Evropa i ja“, na kojem je učestvovalo 20 djece gradskih i seoskih škola iz Berana.

Prvo mjesto na takmičenju osvojila je Martina Pantović iz Osnovne škole „Donja Ržanica“, njoj je nagradu uručio predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović.

Manifestaciji su ispred Opštine Berane prisustvovali potpredsjednici Damjan Ćulafić i Mladen Premović i sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić.

Snežana Ćorović/Slađana Piper

Share.

About Author

Leave A Reply