DUVAN DODATNI FAKTOR RIZIKA ZA POGORŠANJE STANJA OBOLJELOG OD COVID-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„U situaciji pandemije izazvane koronavirusom duvan predstavlja dodatni faktor rizika za pogoršanje stanja oboljelog“, istakla je doktorica Marija Joksimović, specijalista pedijatrije u beranskom Domu zdravlja, povodom Nacionalnog dana kontrole duvana, koji se obilježava danas.

Ovaj datum dobra je prilika da se skrene pažnja populaciji na pogubne uticaje duvanskog dima.

„Komplikacije nastale zbog upotrebe duvanskih proizvoda su preventabilnog karaktera, što znači da se adekvatnim mjerama i prestankom konzumacije cigareta mogu spriječiti“, naglasila je dr Joksimović.

Ona je saopštila da je, prema posljednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje Crne Gore i podacima nacionalne koordinatorke za kontrolu duvana profesorice Agime Ljaljević, zastupljenost upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, u populaciji od 15 do 64 godine, povećana na 35,4 procenta.

„U odnosu na pol – 36,2 kod osoba muškog i 34,5 procenta kod osoba ženskog pola. Ovo ukazuje da je posebno značajan trend povećanja konzumacije cigareta kod osoba ženskog pola. Kompilacije zbog upotrebe duvanskih proizvoda javljaju se u sve ranijoj životnoj dobi, a zbog konzumacije cigareta u toku trudnoće i tokom ranog razvoja djeteta. Najveća prevalenca evendentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine i iznosi gotovo 45 procenata“, istakla je dr Joksimović.

11. novembar – Nacionalni dan kontrole duvana, svake godine obilježava i Savjetovalište za mlade u beranskom Domu zdravlja. Ove godine pod izmijenjenim uslovima zbog COVID-a 19, a pod sloganom „Ja imam pravo na život bez duvanskog dima“.

„Savjetovalište za mlade postoji od 2009. godine, sa  ciljem poboljšanja životnih uslova mladih u Crnoj Gori, kroz jačanje vještina, podizanje svijesti o rizičnom ponašanju i povećanja nivoa informisanosti, kao i znanja o zdravim stilovima života“, kazala je medicinska sestra iz ovog savjetovališta Ljiljana Obradović.

Ona je pojasnila da se u savjetovalište može doći bez uputa i knjižice i da su sve aktivnosti besplatne i anonimne.

Prema njenim riječima, zbog pandemije koronavirusa predavanja se odvijaju online, a ukoliko Vam je potreban savjet ili razgovor na raspolaganju je medicinska sestra.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply