DRŽAVA “ZAKLJUČALA” RUDNA BOGATSTVA NA PODRUČJU OPŠTINE BERANE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U strateškim planovima i dokumentima mineralne sirovine se knjiže kao značajan razvojni potencijal opštine Berane. Međutim, sem eksploatacije šljunka i pijeska, godinama se ne preduzimaju nikave mjere da se druga nalazišta mineralnih sirovina stave u funkciju adekvatnog iskorišćavanja.

Tu se prije svega misli na nalazišta mrkog uglja, opekarske gline, olova i cinka i tehničko-građevinskog kamena. Podaci govore da se ukupne rezerve mrkog uglja na području Berana procjenjuju na 30 miliona tona, dok se u reonu planine Sjekirice procijenjena nalazišta rude olova i cinka kreću oko 16 miliona tona.

U strateškim dokumentima se navodi da se poznati i istraženi lokaliteti opekarskih glina odgovarajućeg kvaliteta za proizvodnju opekarskih proizvoda nalaze u Budimlji, Jasikovacu i Polici i to površine 30 hektara sa procijenjenim rezervama od preko šest miliona metara kubnih.

Takođe, naznačeno je da kanjon korita rijeke Bistrice u dužini većoj od 15 kilometara raspolaže sa granitnim kamenom sivozelenkasto tamne boje koja se može obrađivati kao mermer odnosno granit.

Poznato je da je kao nastariji privredni kolektiv u ovom kraju decenijama na bazi pomenutih nalazišta opekarske gline punih šest decenija uspješno radila beranska Ciglana i da se iz jame “Petnjik”, uz angažovanje i do 600 rudara, decenijama eksploatisao mrki ugalj.

Zapušteno nalazište opekarske gline – D. J.

Ciglana je odavno porušena, Rudnik mrkog uglja već treću godinu nalazi se u stanju mirovanja, a od eksploatacije drugih rudnih bogatstva nema ništa, što, prema ocjeni stručnjaka, potvrđuje da država ne vodi račina o valorizaciji potencijala na sjeveru države.

“Sve aktivnosti koje su se ticale iskorišćavanja mineralnih sirovina odvijale su se dok su se Berane i čitavi ovaj kraj nalazili u sastavu velike Jugoslavije. Tad su uspješno radili i Ciglana i Rudnik mrkog uglja, a rađeno je i na stvaranju ambijenta za valorizaciju drugih nalazišta rude. To je bio period kad je postojao tadašnji Fond za nerazvijena područja, i kada se vodila računa o ravnomjernom regionalnom razvoju. Od kako je to nestalo sve je praktično stvljeno pod ključ, jer država Crna Gora jednostavni nije pokazala interesovanje da se ovi potencijali stave u funkciju razvoja beranskog kraja. Zato smo mi postali sirotinja i pored takvih resursa koji predstvaljaju izuzetno bogatstvo”, smatra inženjer Milić Joksimović, nekadašnji rukovodilac pojedinih privrednih kolektiva u Beranama, posjećajući da je nekada u ovom gradu u privredi bilo zaposleno oko 10.000 radnika.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply