Drvoprerađivači iz Berana predstavili platformu o gazdovanju državnim šumama: Oblovina da bude dostupna svima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Preko 70 vlasnika pogona za preradu drveta sa područja čitave Crne Gore održali su sastanak u Beranama na kom su raspravljali o predlogu platforme o dostupnosti sirovine iz državnih šuma. Na sastanku je formirna radna grupa koja će sačiniti konačan predlog platforme i dostaviti ga Vladi i Upravi za šume. Konstatovano da je nivo prerade drveta u Crnoj Gori najniži u regionu, iako se radi o državi koja je u Evropi najšumovitija.

Iznijeto je mišljenje da je takvo stanje uzrokovano dosadašnjim lošim upravljanjem državnim šumama pri čemu manji drvoprerađivači nijesu mogli da dođu do sirovine za rad. To je, između ostalog, kako je rečeno tokom sastanka, dovelo do nezaposlenosti, propalih investicija, raseljavanja stanovništva i niskog nivoa životnog standarda na sjeveru države.

Drvoprerađivači su kazali da su iz tih razloga odlučili da sačine platfotmu za dostupnost sirovine iz državnih šuma koja će doprinijeti da svi vlasnici pogona za preradu drveta stave u funkciju raspoložive kapacitete.

-Platforma, prije svega, treba da obezbijedi siguran i dostupan način nabavke sirovine iz državnih šuma svim drvoprerađivačima, a ne samo privilegovanim koncesionarima koji su u minulom periodu na štetu svih nas pravili pravu kasapnicu u tim šumama. Zato predlažemo da Uprava za šume u svakoj opštini izdvoji dio šume za prodaju lokalnim drvoprerađivačima kako bi oni mogli da dođu do sirovine za rad srazmjerno svojim potrebama. Takođe, predlažemo da Uprava za šume preostali dio šuma predviđenih za sječu da na javnu prodaju gdje će, pored ispunjavanja zakonskih uslova za poslovanje i posjedovanje pogona, glavni i jedini uslov za kupovinu drveta biti ponuđena cijena.Smatramo da bi na ovaj način drvoprerađivači u svim opštinama na jednostavan način dolazili do sirovine za rad, da bi od toga imali koristi i država i lokalne zajednice i da bi se se tako uveo red u državnim šumama – istakao je Branko Karadžić predsjednik Saveza drvoprerađivača Crne Gore.

Sa njim se saglasio i Esko Barjaktarović, rekavši da nadležne državne institucije, a prije svega tužilaštvo, moraju ispitati šta se sve u prethodniom periodu radilo u državnim šumama od strane privolegovanih koncesionara i tajkuna.

Da bi došli do jedne zdrave i odgovarajuće situacije za dodjelu državnih šuma na korišćenje, mora se izvesti na čistac šta se sve radilo u tim šumama, jer je država zbog opšteg javašluka i nesavjesnog poslovanja pojedinaca samo u jednoj godini imala štetu od 30 miliona eura. Moramo do znamo da smo dosad u Crnoj Gori imali najjaču šumsku mafiju. Sve dok se toj mafiji ne stane na kraj Crna Gore neće vidjeti Evrope – naglasio je Barjaktarović.Sa sastanka je zatraženo da se što prije raspišu tenderi za prodaju drveta u dubećem stanju kako bi drvoprerađivači mogli da krenu sa radom. Takođe, zatraženo je da njihova platforma, čiju će formu ubrzo finalizovati, dobije zeleno svijetlo od Uprave za šume.

-Sirovine ima dovoljno samo je treba pravilno raspodijeliti. U toj raspodjeli lokalni drvoprerađivači u svim opštinama moraju da imaju prednost, odnosno moraju da dobiju garancije da će moći da dođu do sirovine, jer u suprotnom svi će morati da zatvore svoje pogone – naveo je Rašid Marković.

Sa sastanka je upućema puna podrška aktuelnom direktoriu Uprave za šume Srđanu Pejoviću, uz konstataciju da je na doborm putu da uvede red u državnim šumama.

Share.

About Author

Leave A Reply