DODATNI ROK GRAĐANIMA ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstvo kapitalnih investicija je, imajući u vidu veliko interesovanje građana, predvidjelo dodatni rok za dostavljanje zahtjeva za učešće u programu Energetski efikasan dom, i to od ponedjeljka do petka do 14 sati.

Iz Ministarstva su rekli da program Energetski efikasan dom podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Za potrebe tog programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbijedilo 200 hiljada eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta.

Sredstva su obzbijeđena i za ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

„U okviru programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada eura, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita“, navodi se u saopštenju.

Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa Energetski efikasan dom.

„Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije“, objasnili su iz Ministarstva.

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti putem mejla na info@ee-me.org, lično na arhivu Ministarstva kapitalnih investicija ili putem pošte.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi Kovid-19, preporuka Ministarstva kapitalnih investicija je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila.

„Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo kapitalnih investicija izdaje potvrdu da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit“, dodaje se u saopštenju.

Procedure za implementaciju programa Energetski efikasan dom, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahtjeva za dobijanje potvrde za učešće u programu mogu se preuzeti na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

RTCG/Mina

Share.

About Author

Leave A Reply