DEVETI AUTOBUS PRIJE DVIJE NOĆI PREŠAO GRANICU I ODVEZEN ZA PODGORICU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslednji od devet najboljih autobusa beranskog autoprevoznog preduzeća u stečaju, koji su prošlog ljeta prodati za 34 hiljade eura, u nedjelju oko 21 sat je ušao iz Srbije u Crnu Goru, prošao kroz Berane, i produžio za Podgoricu.

To je Portalu RTCG kazao predsjednik štrajkačkog odbora Nenad Radičević, koji je kazao da se radi o autobusu koji je bio u Novom Pazaru.

“To je moj autobus, odnosno autobus koji sam ja dužio. Ja sam ga lično poveo u Novi Pazar na popravku, i kod mene je još uvijek saobraćajna dozvola koja je istekla odavno. Valjda je bio do sada na nekavoj dodatnoj popravci u Vrnjačkoj Banji. Meni je dojavljeno da je autobus ušao u Crnu Goru na beranske tablice”, rekao je Radičević.

Prema njegovim riječima, stečajni upravnik, koje je autobuse prodao firmi BLT, ili novi vlasnik, mogli su da uzme polisu osiguranja i punomoćje i da sa autobusuom pređu granicu.

„Ne postoji drugi način. Svi ostali autobusi, koliko je mnei poznato, već su preregistrovani, osim ovog. A za ovim mene boli duša. Za volanom tog autobusa prošao sam ko zna koliko hiljada kilometara od Crne Gore, preko Srbije, do Njemačke i Luksemburga“,  kazao je Radičević.

On smatra da sada definitivno nema ništa do njihovih krivičnih prijava i zahtjeva da se autobusi vrate u Berane.

„Svaki od nas vozača, koji su ih dužili, kupili bi ih za sebe po cijeni po kojoj ih je prodao stečajni urpavnik, kao mali auto. I niko od početka dešavanja u Simon vojažu, i prošlo godišnje prodaj autobusa, nije još reagovao“, kaže ogorčeno Radičević.

U trenutku dok razgovaramao telefonom, on hvata pauzu na stajalištu preko puta nekadašnje autobuske stanice u Beranama. Radi za drugog privatnog preduzetnika, i nastavlja put, da bi se večeras ko zna u koje vrijeme varatio kući.

„Prinuđen sam da to radim, od nečega mora da se živi, a ja ne mogu bez volana“, kaže Radičević.

Portal RTCG je ranije pisao o tome da je od početka štrajka u Simon vojažu, prije četiri godine, iz Berana u inostranstvo otišlo trideset najboljih vozača, od kojih je polovina pronašla posao u svojoj struci. Radičević, vjeruje da bi se svi oni vratili, jer nisu otišli od radisti, nego da prehrane porodice koje su ostavili u Beranama. Stečajni upravnik beranske autoprevozne firme u stačaju „Simon vojaž“, Lado Šekularac, osam najboljih autobusa i jedan kombi koji su bili parkirani u krugu autobuske stanice u ovom gradu, kao i još jedan autobus koji se nalazio u Novom Pazaru, prodavao je po početnoj cijeni od 34.076,2 eura, što je naknadno sa PDV dostiglo cijenu od 55.076,72 eura. To se može vidjeti iz njegovog izjašnjenja koje je uputio Privrednom sudu i stečajnom sudiji, koji su to od njega zatražili nakon pisanja medija.

Šekularac ranije nije odgovarao na pitanja Portala RTCG dostavljena u više navrata, a jedno od prvih pitanja bilo je upravo to po kojoj cijeni je prodao najbolje autobuse „Simon vojaža“. Iz njegovoz izjašnjenja može se vidjeti da su se na oglas javila dva kupca, doo Novo prevoz iz Bijelog Polja, koji je ponudio 40.101 euro, dok je drugi kupac, First travel Montenegro doo (BLT) ponudio svega hiljadu više, odnosno 41.103 eura.

Stečajni upravnik u tom izjašnjenju u koji je Portal RTCG imao uvid, objašnjava da je to bila cijena bez uračunatog PDV, što je na kraju za „boljeg“ ponuđača, navodno, bilo ukupno 55.796,72 eura. Licitacija je održana 27. jula 2023. godine, a stečajnu upravnik tvrdi da je odluku donio sjutradan, odnosno 28. jula, kada je prvorangirani kupac odmah uplatio cijenu, pa mu, pošto nije bilo žalbe, omogućeno da kupljenu pokretnu imovinu preuzme odmah 29. jula.

Procijenjena vrijednost tih autobusa bila 174 hiljade eura, i javnost nikada nije dobila odgovor kako je početna cijena bila 34 hiljade. 

Radičević, tvrdi tako da je autobus koji je on vozio i dužio prodat praktično za pet hiljada, uz samo deset eura dodatih od strane kupca.

„Taj autubus, registarskih oznaka BA AU 804, je zbog kvara stajao u Novom Pazaru. Popravku kompjutera je ranije platio „Simon vojaž“. Nakon poslednje prodaje uzet je i odvezen poptuno ispravan navodno na remont u Vrnjačku Banju, jedino ne znamo ko je platio ležarinu u Novom pazaru, da li stečajna uprava od ove cijene, ili kupac”, kaže Radičević.

On smatra da obrazloženje stečajnog uprvnika da je prodao autobuse da navodno ne bi propadali, „predstavlja komediju“.

„Nisu ti autobusi mogli da propadnu stajanjem. Bili su poptuno ispravni, samo su im zamijenili akumulatore, sipali malo goriva i odvezli. Mi tražimo uporno da se ta prodaja poništi i autobusi vrate u Berane“, rekao je Radičević.

Štrajk u „Simon vojažu“ počeo je u maju 2020. godine, i ako se nešto u međuvremenu ne promijeni, putnici će dočekivati četvrtu ljeto čekajući privatne autobuse na ulici ili na improvizovanom autobuskom stajalištu, preko puta zaključane autobuske stanice.

Država do sada ničim nije pokazala interesovanje da se slučaj „Simon vojaža“, koji toliko traje traje i koji je kulminirao prodajom autobusa za koju povjeriocu smatraju da je morala biti namještena, riješi. Zbog toga su do sada Specijalnom državnom tužiocu predate tri krivične prijave, na koje niko do sada nije dogovorio. Čak ni toliko da li je slučaj uzet u razmatranje.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply