DELEGACIJA EU DONIRALA 30 RAČUNARA ĐACIMA I STUDENTIMA IZ SOCIJALNO UGROŽENIH PORODICA U BERANAMA I ROŽAJAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa posjetila je danas opštine Rožaje i Berane, u okviru svoje prve radne posjete sjeveru Crne Gore.

Nakon sastanaka sa rukovodstvom lokalnih samouprava, ambasadorka je razgovarala sa korisnicima projekata koje Evropska unija finansira u dvijema opštinama.

“Svjesni smo izazova sa kojima se lokalne zajednice suočavaju i drago mi je da Evropska unija pomaže u ovom regionu na puno načina. Nastavićemo da podržavamo projekte na sjeveru Crne Gore i doprinosimo ravnomjernijem regionalnom razvoju zemlje”, saopštila je ambasadorka.

Šefica Delegacije EU je u Beranama obišla stambene objekte izgrađene u okviru Regionalnog stambenog projekta, u koji je EU uložila 3,5 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU, zahvaljujući ovom projektu, u Beranama su izgrađene četiri stambene zgrade za raseljena lica koja su prethodno godinama živjela u teškim uslovima.

U Rožajama je razgovarala sa korisnicima prekograničnog projekta “Zanatlija”, putem kojeg je EU pomogla rožajskim zanatlijama da steknu nove vještine i unaprijede plasman svojih proizvoda na tržištu.

U saopštenju se navodi da osim toga, EU trenutno ulaže oko pet miliona eura u različite projekte prekogranične saradnje u kojima učestvuju korisnici iz Rožaja i Berana. Ovi projekti pružaju podršku lokalnim zajednicama u brojnim oblastima, uključujući zaštitu zdravlja i životne sredine, razvoj kulture, turizma, poljoprivrede, preduzetništva i samozapošljavanja, kao i upravljanje vanrednim situacijama, i razmjenu mladih.

“Drago mi je da sam ovdje i da sam se uvjerila da EU sarađuje sa partnerima u svim djelovima zemlje, kako bi se unaprijedio kvalitet života ljudi i dao doprinos pozitivnim promjenama u zajednicama širom Crne Gore”, zaključila je Popa.

Prilikom posjete opštinama Rožaje i Berane, šefica Delegacije EU donirala je 30 računara đacima i studentima iz socijalno ugroženih porodica, kao i korisnicima Regionalnog stambenog projekta.

Tufik Softić

Share.

About Author

Leave A Reply