DANAS JE VELIKI PETAK, DAN RASPEĆA ISUSA HRISTA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Ovo je najtužniji dan za sve hrišćanske vjernike, a ovim činom Gospod je pristao na žrtvu raspeća na krst i time primio sve grehove čovječanstva na sebe.

Pošto je to za Hrišćane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Na ovaj dan crkva se sjeća događaja koji su neposredno prethodili raspeću.

Počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspjelog pokušaja da ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: “Raspni ga!”. Zatim, nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima riječima: “Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade”.

Na Veliki petak se ne pjeva i ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Vaskrsa, nedjelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Strogo se posti, i jede se samo suvi hljeb i pije voda. Običaj je da se farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i posljednji i najznačajniji u nedjelji Stradanja za sav hrišćanski svijet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje pravoslavna crkva ove godine obiljeležava u nedjelju, 8. aprila.

 

Share.

About Author

Leave A Reply