DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM OBILJEŽEN U BERANAMA (foto)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac i savjetnik Ambasade Ruske federacije u Crnoj Gori, Nikolaj Rudajev položili su juče vijenac na spomenik, jednom od najvećih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, generalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu u Cvetnom parku, u Beranama.

Predsjednik Bogavac je ovom prilikom istakao da je Dan pobjede nad fašizmom jedan od onih datuma, koji podjednako moraju slaviti i djed i unuk, i otac i sin, jer sloboda, mir i život dostojan čovjeka nemaju cijenu.

„Istovremeno, njegujući svijetle tradicije antifašizma, otvaramo novim generacijama vrata demokratije, evropskih vrijednosti i standarda, kojima i teži grad Berane, i naša Crna Gora. Zbog svega toga i danas je trenutak da još jednom, sa ovog mjesta, kod spomenika, slavnom vojskovođi Georgiju Konstantinoviču Žukovu, uputim poruke mira, suživota i poštovanja različitosti, jer samo tako čuvamo i baštinimo vrijednosti i Dana pobjede, i Dana Evrope“, kazao je predsjednik Opštine Berane.

Polaganju vijenca prisustvovali su i prvi sekretar Ambasade Subotin Timur, potpredsjednik Skupštine opštine Goran Kiković, odbornik Boris Boričić, menadžer Opštine Vladimir Đaković, direktor Komunalnog preduzeća Savo Vučetić, šefica Kabineta predsjednika Opštine Dubravka Jovančević, šef Biroa za odnose sa javnošću Nikola Urošević, savjetnica u Službi Skupštine Jasmina Đukić i savjetnik u Službi predsjednika Miomir Vojinović.

9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, polaganjem vijenca kod spomenika na Jasikovcu, obilježili su i predstavnici Udruženja boraca OBNOR-a 1941 – 1945 i Opštine Berane.

U ime Opštine obratio se Darko Stojanović, savjetnik predsjednika beranske opštine, koji je kazao da obilježavamo Dan pobjede, istorijski datum na koji se okupljamo svake godine u ime pobjede nad fašizmom i u ime istorijske borbe Crne Gore na tom putu.

“Mjesto okupljanja i simbol ove pobjede je i spomenik pored kog stojimo. Podignut je 1972. na mjestu gdje su beranski rodoljubi strijeljani tokom II Svjetskog rata. Impozantna kupa koja simbolizuje zrno metka, i predstavlja simbol borbe za oslobođenje. Spomenik je okružen sa 40 granitnih blokova na kojima je, sa preko 10.000 slova, ispisana istorija Polimlja, borbe različitih generacija, sa samo jednom mišlju, sloboda ili ništa”, podsjetio je on.

Stojanović je istakao da 9. maj. – Dan pobjede nad fašizmom ne možemo i ne smijemo da zaboravimo, zbog miliona žrtava odnesenih vihorom rata, a među kojima su stradali i heroji naše zemlje, naš narod, ono najbolje i najhrabrije što smo imali.

“Najmanje što možemo da učinimo je da čuvamo sjećanje na njih i podsjetimo mlade naraštaje ko su bili i zbog čega su se borili. Naši časni preci bili su naši zaštitnici i naši oslobodioci. Ovo je prilika i da se podsjetimo na slavne dane i na ljude koji su ispisali veličanstvene stranice knjige istorije Crne Gore. Ovaj dan je simbol antifašizma i temelji se na vrijednostima demokratskih zemalja kojima i mi pripadamo, a te iste vrijednosti utkali smo u istoriju i gradimo svoj put dalje kao dio evropskih naroda”, rekao je Stojanović.

Posebno je naglasio da je cijena slobode bila visoka, mnogi gubici su spomen tome, ali i veoma značajna uloga koja je u odnosu na broj stanovnika i veličinu naše zemlje još istaknutija i važnija.

“U skladu sa značajem i žrtvom naših hrabrih predstavnika, istorija pokazuje da je antifašizam i danas važna vodilja svih nas, a pravo na slobodu, na mišljenje, na glas, na poštovanje svih pripadnika naše zemlje bez obzira na nacionalnost i vjeru, je temelj kom težimo i za koji se borimo i svih ovih godina i decenija od kada se rat završio. Borba za slobodu je neprestana, a mi kao naslednici heroja i naših predaka nećemo dati da nam bilo ko oduzme identitet i pravo da budemo ljudi. Zato se sa posebnim osjećanjem okupljamo svake godine, podsjećamo važnih bitki, podsjećamo boraca, heroja i hrabrih ljudi koji su bili i uvijek će biti nosioci i čuvari Narodno oslobodilačke borbe, a mi i naši potomci treba da ih čuvamo od zaborava i klanjamo se i divimo značaju i njihovoj zaostavštini nama”, rekao je on.

Stojanović je naglasio da je ovo “prilika da još jednom odamo počast svim žrtvama za našu slobodu, da se zahvalimo onima koji su još uvijek sa nama, da se zahvalimo potomcima naših heroja koji čuvaju njihov legat, i da nikada ne zaboravimo simbol oslobođenja i svijetle istorijske stranice naše zemlje”.

O značaju ovog datuma govorili su predstavnici evog udruzenja OBNOR-a Čedomir Lutovac, Goran Lutovac i Paola Iritano.

Takođe, povodom Dana pobjede nad fašizmom, delegacija članova i simpatizera Udruženja boraca NOR – a i antifašista Berana položila je juče vijenac na spomen obilježje na Jasikovcu.

Tim povodom, predstavnik ove boračke organizacije, Boris Marsenić, u kratkom obraćanju je kazao da je proteklo 76 godina od pobjede nad fašizmom.

U toj borbi, izuzetan doprinos dao je i narod ovoga kraja, o čemu svjedoči i veliki broj žrtava u Drugom svjetskom ratu, kao što je i devet rodoljuba na Jasikovcu.

Fašizam je pobijeđen, ali antifašistička borba i danas mora biti permanentna, jer se i sada javljaju razni oblici nacionalizma i šovinizma, zaključio je Marsenić.

On je borcima, članovima i simpatizerima ovog Udruženja kao i svim građanima Berana i Crne Gore čestitao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Share.

About Author

Leave A Reply