DAN NOVINARA CRNE GORE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

Iz Sindikata medija (SMCG) kazali su da izazovi sa kojima se suočavaju novinari/ke i zaposleni u crnogorskim medijima su tokom protekle godine ostali nepromijenjeni i neke pozitivne pomake su gotovo anulirani negativni koji su se desili, ili su u najavi.

Oni su rekli po pitanju bezbjednosti novinara/ki i rješavanju ranijih slučajeva napada na novinare/ke takođe ništa nije urađeno.

“Naprotiv, počeli smo da se suočavamo i sa hapšenjima novinarki i novinara uz objašnjenje da šire paniku navodno objavljujući lažne vijesti. To je ovogodišnji trend i već imamo troje novinara/ki koji su bili hapšeni tokom ove godine. U 2019. godini smo obaviješteni da su neki od najznačajnijih starih slučajeva (ubistvo Duška Jovanovića, primjera radi) vjerovatno konačno zatvoreni ali na štetu žrtvi, novinara i slobode medija, jer oni neće biti rasvijetljeni. To javno priznanje neuspjeha je došlo sa najviših adresa i sada je jasno da će neki od najtežih slučajeva napada na novinare teško biti riješeni i da niko zbog grešaka u istragama i dalje nije snosio odgovornost. Ni jedan pomak u starim istragama nije napravljen”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili je tokom 2019.godine donijet Koletivni ugovor za RTCG, pa se može se zaključiti da je tokom prethodne godine bilo i napretka i nazadovanja što se tiče ekonomskog položaja novinara i uvećanja zarada u nekim drugim medijima ali paralelno sa tim u drugim medijima je bilo (i idalje su aktuelne) najava otpuštanja i smanjenja zarada i u jednom dijelu medija i standardno tešku situaciju u nekim lokalnim javnim emiterima.

“Zbog svega navedenog, pozivamo nadležne na svim nivoima (državi, opštinama, privatnim medijima) da rade svoj posao i da ga rade savjesno, da poštuju zakone, da ne zloupotrebljavaju položaje na kojima se nalaze i da se prema zaposlenima u medijima ne ponašaju kao da su im potčinjeni ili građani drugog reda, jer mi to nismo.

Kolege i koleginice pozivamo na solidarnost, stalnu borbu i nepristajanje na kršenje prava koje nam garantuju Ustav, zakoni i ostali važeći propisi jer je to jedini način da popravimo svoj položaj na radnim mjestima i tako utičemo na svoje živote”, navode iz SMCG.

Društvo profesionalnih novinara apelovalo je na kolege da poštuju profesionalne standarde, da izvještavju u javnom interesu i u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, da se solidarišu sa kolegama.

” To je naša moralna i obaveza koju nam nam nalaže etički Kodeks novinara/novinarki Crne Gore.
Ugrijana društvena klima, predizborna kampanja koja prerasta u politički sukob dvije susjedne države, prelamaju se preko nas i našeg posla. Ne dozvolimo da budemo nečija moneta za potkusurivanje, da se preko nas šire dezinformacije u cilju nečijeg političkog interesa. Izvještavajmo u duhu dobre vjere i u skladu sa pažnjom koja se očekuje od odgovornog novinara koji piše o pitanjima od javnog interesa” saopštili su iz ovog udruženja.

Iz DNPCG su kazali da razloga za slavlje nemaju.

” Uz sve lošije plate, problematične radne ugovore u dijelu medija, neriješene napade i prijetnje, kao i pritiske na pojedine kolege, omalovažavanje profesije, ovogodišnji Dan, dočekujemo i uz bojazan da nas uhapse zbog širenje panike.Hapšenjem novinara vlast nam je poslala jasnu poruku šta nas čeka ako i nenamjerno pogriješimo, ako joj se ne svidi naslov u mediju u kome radimo, slika… Bićemo optuženi za širenje panike, uhapšeni, pritvoreni…Iako je sloboda medija visoko na ljestvici agende vlasti, slobodno okruženje i uslovi za naš rad to nisu. Zveckanje lisicama i tvitovanje sa haš tagom lažne vijesti, pritisak su na sve nas koji radimo i više od 10 sati dnevno za plate koje su u prosjeku ili ispod državnog prosjeka” snaglašavaju oni i dodaju nije bilo težeg i izazovnijeg perioda za rad novinara.

Čestitke novinarima povodom njihovod dana ipak stižu sa zvaničnih adresa, pa je predsjednik Milo Đukanović poželio novinarima da dalje uspjehe u ostvarivanju osnovne misije da istinitim, etičkim i profesionalnim informisanjem građana, kontinuirano doprinose demokratizaciji društva i ukupnom napretku države.

“Istorijsko nasljeđe obavezuje današnje generacije, da njegujući osnovne postulate profesije doprinose vraćanju njenog ugleda, na dobro i novinarstva i države, naročito u vremenu globalnih izazova i tehnoloških inovacija, kao i ekspanzije takozvanih lažnih vijesti i senzacionalizama”, rekao je Đukanović.

On je poručio da će država do kraja biti posvećena zaštiti novinarskih poslenika, i obezbjeđivanju ambijenta u kojem će oni slobodno, objektivno i profesionalno moći da obavljaju svoj posao, u najboljem interesu države i svih građana.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je naglasio da novinarska etika i objektivnost, uprkos kvantitetu moraju isplivati kao sušti kvalitet od kojeg ćemo svi imati koristi.

“Čuvajući ugled, profesionalnost i kreativnost struke, crnogorski novinari čuvaju sebe, a svoje medije i naše društvo prave boljim i pravednijim mjestom za život i egzistenciju”, kazao je Brajović.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović juče je kazao da “događaji u proteklih dvadesetak dana od kada je Crna Gora izložena hibridnom ratu koji se, između ostalog, ogleda i u do sada nezapamćenoj kampanji dezinformacija, ukazuju na potrebu snaženja principa samoregulacije, kroz formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela kao jedinog strukovnog, profesionalnog odgovora na kršenje novinarskih standarda”

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, novinarima i ostalim medijskim radnicima čestitao je 23. januar – Dan novinara, sa željom da nastave da uspješno ostvaruju važnu ulogu i misiju koju imaju u društvu.

Kako je rekao, na dan izlaska prvog broja lista Crnogorac, prilika je da se iznova upute poruke podrške nezavisnom, profesionalnom i slobodnom novinarstvu.

To je, smatra on, i prilika da se podsjeti na značaj koji mediji imaju u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, unapređenju vladavine prava i ostalih važnih činilaca društava razvijenih demokratija.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply