Dan novinara Crne Gore

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) ocijenili su da novinari i medijski radnici Dan novinara dočekuju u uslovima koji su često ponižavajući i ne odražavaju ulogu koju imaju u jednom društvu.

U toj organizaciji smatraju da zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, i da na to ukazuju već duže vrijeme.Navodi se da bez obzira na uređivačku politiku medija, zaposleni suočeni sa istim problemima.

“Imaju većinom plate ispod državnog prosjeka, preopterećeni su a ne plaća im se prekovremeni rad, izloženi su pritiscima, prijetnjama, napadima a neki izloženi cenzuri i autocenzuri”, ističe se u saopštenju Sindikata.

Sindikat medija će, kako su poručili, insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava.

Iz nevladine organizacije 35mm kazali su da i ovaj dan nosioci javne riječi dočekuju bez riješenih slučajeva ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i uz sve učestalije napade na novinarke i novinare.

“Ako ekonomskim i bezbjednosnim uslovima u kojima naše kolege/nice rade dodamo i polarizaciju i politizaciju medija koja se može ,,prstima dohvatiti“ , prije će umjesto čestitke priličiti minut ćutanja za ovu, nekad časnu profesiju”, rekla je urednica medijskih programa u NVO 35mm Milica Đokđurić.

Ona je ocijenila da bi unapređenje položaja novinara/ki, njihova zaštita i usvajanje najboljih praksi država članica Evropske unije, trebalo da bude prioritet za svaku vlast.

Share.

About Author

Leave A Reply