Cveklu samo ovako treba da jedete, pa ćete iz nje izvući ono najbolje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako na listi vašeg omiljenog povrća cvekla sigurno ne zauzima visoko mjesto, jedite je što češće.

Kuvana ili sirova

Iako je mnogima najukusnija kuvana, nema dileme, cvekla je najzdravija ako nije termički obrađena. Termičkom obradom dužom od 15 minuta ona gubi svoje nutritivne vrijednosti, a njih nije malo. Pored vitamina C sadrži rijedak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor…

Korijen ili list

Svi smo navikli da se jede samo crveni dio cvekle, tj. koren. Iako je on najzdraviji, ne treba  zanemariti ni zelene listove. Sadrže betakaroten, kalcijum i gvožđe, a mogu se pripremati poput blitve ili spanaća.

Nekada davno jelo se samo lišće, a korijen je, zbog mogućnosti čuvanja, korišćen isključivo kao lijek.

Zašto sve boji u crveno

Krv-crvenu boju cvekla dobija od pigmenata iz grupe fitonutrijenata betalaina, antioksidanata koji deluju protivupalno i detoksikujuće, a cijela biljka ima i antikancerogenu moć.

Antiinflamatorno dejstvo betalaina sprečava mnoge hronične bolesti, čuva srce i krvne sudove. Cvekla je ključna za liječenje malokrvnosti kod djece i mladih jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca. Cvekla ponekad može da oboji urin i stolicu u crveno, ali to ne treba da vas brine.

FOTO:

Smuti za dobro jutro

POTREBNO JE

1 sirova oljuštena cvekla, korijen 1 sirovog celera, 1 šargarepa, 1 šolja bademovog mlijeka, 2 kašičice mljevenog lanenog sjemena, 1 kašika hidriranih čia sjemenki, 1 kašičica vanile.

PRIPREMA

Isjecite cveklu, jabuku i šargarepu na veće komade, te ih lagano izblendirajte. Dodajte sve ostale sastojke, pa dodatno izblendirajte.

Po želji možete dodati sok od svježeg limuna ili limete. Pijte lagano, da osetite svaki gutljaj. Sok možete piti ujutru, kao energetski napitak, sat vremena prije doručka ili posle podne, kao užinu.

Da li je dobra za dijetu

Cvekla sadrži dosta šećera, a niskokalorična je (45 kcal na 100 g korena). Šećer iz cvekle organizam veoma lako apsorbuje i od njega dobija snagu i energiju. Osobe koje se pridržavaju redukovanog režima ishrane mogu bez bojazni da je sirovu konzumiraju. Snabdjeće ih neophodnom energijom, a visoka koncentracija vlakana koju poseduje pospešiće pražnjenje crijeva.

Kako uljepšava osmeh

Cvekla sprečava demineralizaciju kostiju, ali i zuba, pa je zaslužna i za vaš lijep osmeh. Prisustvo joda čini je dragocenim lijekom protiv ateroskleroze i ubrzanog starenja.

Potvrđeno je da folna kiselina, kojom cvekla obiluje, stimuliše proizvodnju hormona i drugih supstanci koje utiču na nervne impulse, naše mentalno zdravlje i osjećaj sreće i optimizma.

Izvor: bliczena.rs

Share.

About Author

Leave A Reply