ČASOVI U ŠKOLAMA 30 MINUTA, MASKA MOŽE I NE MORA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Časovi će u školama u Crnoj Gori od 1. septembra kada počinje nastava trajati 30 minuta, a iako je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) insistirao na tome da djeca tokom nastave nose maske, iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) pojasnili su da nema osnova da vrate đaka ukoliko ne želi da je nosi.

Danas je u MPNKS održan drugi sastanak Radne grupe za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u periodu trajanja pandemije koronavirusa.

U skladu sa razmotrenim predlozima svih predstavnika, kako je saopšteno iz MPNKS, Radna grupa je formulisala konkretna rješenja za održavanje i organizaciju nastave u predstojećoj školskoj godini:

1. Predškolske ustanove će vaspitno-obrazovni rad realizovati kao i do sada, bez promjena.

2. Trajanje školskog časa biće 30 minuta, a nastavni planovi i programi će biti jedinstveni i prilagođeni tom trajanju.

3. Pauza između časova trajaće najmanje pet minuta, a trajanje malog i velikog odmora biće produženo u skladu sa mogućnostima škola.

4. Mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu u školu su obavezni.

5. Nošenje maski je stroga preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali MPNKS ne može vratiti iz škole nijedno dijete koje ne nosi masku, zbog njihovog zakonskog prava na obrazovanje.

6. Organizovanje što većeg broja časova i nastavnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u skladu sa prostornim, kadrovskim i ostalim kapacitetima škola i vremenskim uslovima.

7. Za djecu sa smetnjama u razvoju koja su onemogućena da redovno pohađaju nastavu, biće organizovana online nastava, a nastavni materijal će im se dostavljati na kućnu adresu.

8. Sve škole dobile su od Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje uputstva koja su dužna da poštuju.

Prema nezvaničnim informacijama, učenici će moći da donesu svoju hranu i piće u školu.

Share.

About Author

Leave A Reply