BOŽOVIĆ OCIJENILA: RAST BROJA INFIRICANIH ZNAK DA SMO SE OPUSTILI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Porast broja novih slučajeva inficiranih korona virusom u Crnoj Gori je znak upozorenja da smo se opustili više nego što je potrebno, poručila je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović.

Ona je za Dnevne novine kazala i da dalji tok epidemije zavisi isključivo od nas od poštovanja mjera i broja vakcinisanih. Napominje i da u Institutu smatraju da je delta soj već prisutan u Crnoj Gori, iako još nije stigla zvanična potvrda.

“Porast broja novoregistrovanih je znak upozorenja i znak da smo se opustili više nego što je potrebno. Shvatamo da su mjere i njihova primjena nešto što zahtijeva disciplinu, ali ove godine imamo mogućnost da vakcinacijom obezbijedimo sebi i drugima ugodniju sredinu, da bezbrižniji dočekamo jesenji i zimski period”, ocijenila je Božović.

U ovakvim periodima je, kaže, za očekivati porast broja respiratornih infekcija prije svega iz razloga dužeg boravka u zatvorenom prostoru. Shodno tome, potcrtava, ovo je i jedan od ključnih trenutaka za vakcinaciju kako bismo naredni period dočekali mirniji.

“Savjetujemo da kompletnom vakcinacijom, koja kod nas podrazumijeva 28 dana od druge doze vakcine, doprinesemo tome da naredni period dočekamo znatno opušteniji nego prethodne godine”, ocijenila je ona.

Na pitanje da li bi ponovo mogao da nam se dogodi scenario iz 2020. godine, Božović objašnjava da to i te kako zavisi od nas.

“Umnogome od nas zavisi, jer ni virus ni infekcija nijesu nešto što se dešava mimo nas. Od broja vakcinisanih će zavisiti tok epidemije”, poručila je ona, dodajući da upravo imunizacijom možemo izbjeći scenario kakav se nerijetko pominje u javnosti, a to je i do 700 zaraženih dnevno.

Govoreći o samom procesu vakcinacije, Božović ocjenjuje da možemo i bolje i više.

“Upravo iz razloga jer imamo prednost kao zemlja kojoj su vakcine dostupne. Vakcina je dovoljno efektivna da spriječi ugrožavajuće oblike bolesti i fatalne ishode. S druge strane, vakcinacijom ćemo virusu onemogućiti nesmetanu transmisiju i dalju mutagenu evoluciju”, poručuje.

Za stručnjake Instituta za javno zdravlje nema sumnje ni da je novi delta soj već među nama.

“Na osnovu indikatora koji se prate, smatramo da je delta soj vjerovatno prisutan i kod nas, a potvrda se očekuje kroz projekat koji smo pominjali u saradnji sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u narednom periodu”, zaključila je Božović.

Stavovi izraženi u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost korisnika finansiranja i ne odražavaju stavove Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Share.

About Author

Leave A Reply