AZIL ZA PSE LUTALICE: UDOMLJENO 278, USPAVANO 159 PASA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od osnivanja, 2015. godine do danas, kroz sklonište za napuštene pse i druge životinje u Beranama, jedino takve vrste na sjeveru Crne Gore, prošlo je ukupno skoro petsto pasa lutalica, od čega je udomljeno, odnosno pronašlo vlasnika 278, dok je 159 eutanizirano.

Ovo sklonište izgradila je Opština Berane sopstvenim sredstvima, a posluje u okviru JP Komunalno preduzeće.

Direktor Komunalnog Savo Vučetić rekao je da je prvenstveni  cilj takozvanog azila za pse da se sa ulica uklone lutalice koje predstavljaju opasnost po građane.

„Ono što slijedi u proceduri je da se najprije traže građani koji bi pse udomili. Ostali se drže u kavezima, a eutanaziji se pribjegava isključivo u slučaju bolesnih i izuzetno agresivnih pasa, i to po procjeni nadležnog veterinara“ ,objasnio je Vučetić.

On je rekao da trenutno u skloništu ima oko trideset pasa, dok u skloništu ima mjesta za ukupno sedamdeset i osam pasa lutalica.

„S obzirom da imamo ugovore o saradnji sa susjednim opštinama sa sjevera, od Gusinja do Kolašina, potrebno je da se kapaciteti skloništa prošire, i na tome ćemo raditi kroz projekte i saradnju sa Opštinom Berane“, rekao je Vučetić.

Osim proširenja kapaciteta, prema njegovim riječima u planu je i izgradnja zgrade za veterinarsku ambulantu, koja bi stalno radila pri skloništu.

Sklonište za pse lutalice locirano je na Gradinskom polju, udaljeno od naseljenih mjesta, a za njegovo funkcionisanje godišnje je potrebno oko stotinu hiljada eura.

„Mislim da je Opština Berane izgradnjom skloništa napravila pravi potez, i da u gradu nikada nije bilo manje pasa lutalica“, kazao je Vučetić.

On je, ipak, dodao da je vrlo simptomatično da je uprkos tome, od 2015. godine, kada je sklonište otvoreno do danas, prijavljen izuzetno veliki broj ujeda od pasa lutalica, što stvara troškove za odštetu.

„Mogao bih reći da se ovdje radi o lažiranim povredama, i o sprezi neodgovornih ljekara i advokata, koji su na ovaj način za ovo vrijeme oštetili Opštinu Berane i Komunalno preduzeće za ukupno skoro sedamdeset hiljada eura“, tvrdi Vučetić.

Direktor JP Komunalno Berane je apelovao na susjednih sedam opština koje imaju ugovor sa njima o uklanjanju pasa lutalica sa ulica, da budu aktivniji.

„Od opština s kojima imamo ugovor o saradnji, a to su Gusinje, Plav, Andrijevica, Rožaje, Bijelo Polje i Kolašin, očekujemo da nas redovnije pozivaju, što naravno podrazumijeva i da izmiruju troškove, kako bi sklonište nastavilo nesmetano da funkcioniše“, zaključio je Vučetić.

Share.

About Author

Leave A Reply