Analiza antitijela, pa odluka o trećoj dozi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uvođenje treće doze vakcine protiv koronavirusa za sada se preporučuje isključivo osobama koje pripadaju grupi klinički izuzetno osjetljivih, a koja najmanje dva mjeseca nakon druge doze vakcine nijesu razvila antitijela. To se navodi u odgovoru stručnj aka Instituta za javno zdravlje objavljenom na sajtu covidodgovor.me na pitanje da li je neophodna treća doza vakcine. Građanima koji pripadaju osjetljivim grupama preporučuje se da urade analizu antitijela na SARS-CoV-2 najranije dva mjeseca nakon druge doze vakcine.

“Ukoliko se nalazom antitijela utvrdi da nije došlo do serokonverzije, tj. da je rezultat negativan, takvim licima će se ponuditi treća doza vakcine i da to bude mRNA vakcina (Pfizer) jer su prema do sada dostupnim dokazima najimunogenije. Ukoliko se kod ovih osoba utvrdi serokonverzija, ali je titar antitijela nizak, ovim osobama se može ponuditi da izaberu da kao treću dozu prime vakcinu istog proizvođača ili nezavisno od toga da to bude mRNA vakcina”, piše u odgovoru Instituta.

Institut će, kako se dodaje, u saradnji sa domovima zdravlja napraviti plan uzimanja uzoraka krvi za analizu i definisati postupak testiranja. Nakon pristizanja rezultata definisaće se postupak vakcinisanja osoba koje spadaju u rizične grupe u slučajevima gdje se procijeni da je to potrebno. Građani koji pripadaju rizičnim grupama će o početku i načinu primjenjivanja ove preporuke biti blagovremeno informisani od Instituta i lokalnih domova zdravlja.

“Još jednom naglašavamo da je testiranje na antitijela i nakon toga vakcinacija trećom dozom vakcine kod osoba koje nemaju razvijena antitijela preporučeno samo i isključivo za gore navedena precizno definisana stanja”, navode oni.

Na sajtu covidodgovor.me oobjavljen je i spisak stanja kod kojih se preporučuje analiza antitijela.

Share.

About Author

Leave A Reply