7 najgorih namirnica koje često jedemo za doručak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zovu ga najvažnijim obrokom u danu, a mnogi učestalo prave greške s odabirom namirnica za doručak. Donosimo vam sedam najčešćih grešaka pri odabiru onoga što će se naći na “jutarnjem” stolu, zato pažljivo birajte s čime ćete započeti dan…

Žitne pahuljice

Iako se često smatra drukčije, žitne pahuljice nisu hranjiv izbor za jutarnji obrok. Zbog natpisa na ambalažama poput “sadrži cjele žitarice” ili “izvor vitamina A i gvožđa” lako je dobiti pogrešan utisak o tome šta se nalazi u kutiji. Procesuiranjem pod visokom temperaturom i pritiskom žitarice se pretvaraju u sitne pahuljice kako bi se mogle jesti bez prethodnog kuhanja, a time se uništavaju blagotvorni sastojci.

Žitarice za doručak loše su i zbog dodataka koje sadrže. Kako bi bile ukusnije, dodaju se aditivi, kao i gomila šećera. Kod velikog broja pahuljica šećer je treći po redu na popisu sastojaka, a od njega često dolazi i većina kalorija. Kad se sve zbroji, mnogi slatkoljupci unesu manje kalorija pojedu li keks nego “zdrave” žitarice.

Palačinke

Palačinke sadrže više proteina od običnih peciva, ali to ih ne čini dobrim izborom za doručak prvenstveno zbog dodataka poput marmelada ili čokoladnih namaza.

Hljeb i maslac ili margarin

Tost s margarinom može izgledati kao dobar izbor za doručak jer ne sadrži šećer. No brašno je u većini vrsta hljeba rafinirano, a hljeb u kombinaciji s masnoćom osigurava malo hranjivih sastojaka i siromašan je vlaknima. Zbog visokog glikemijskog indeksa (koristi se za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze) brzo povećava razinu šećera u krvi. Zbog toga ćete brzo ogladnjeti. Maslac se dobija iz mlijeka, ali margarin se proizvodi industrijski. Ne preporučuje se zbog transmasnih kiselina koje sadrži i štetne “kemije”.

Muffini

Kolačići koji se prave od rafiniranog brašna, biljnih ulja, jaja i šećera nikako nisu zdrav izbor. Jedini zdravi sastojak u njima su jaja. Oni koji se prodaju u pekarama i trgovinama često su preveliki, a čokolada ili sušeno voće dodatno daju broj kalorija. Od zdravog brašna, voća i bez dodavanja šećera mogu se napraviti dobre domaće varijante, ali kupovne se nikako ne preporučuju.

Voćni sok

Kupovni sokovi neki su od najgorih izbora koje možete napraviti ako pokušavate izbjeći glad, debljanje i hronične bolesti. Mogu sadržavati vrlo malo voćnog soka i previše šećera ili kukuruznog sirupa. Nakon što popijemo sok, šećer u krvi brzo raste jer nema masti ili vlakana za usporavanje apsorpcije. Zbog toga se brzo osjećamo umorno, slabo i gladno.

Energetske pločice

Kupovna granola i energetske pločice najčešće nisu ništa bolje od drugih čokoladica. Neprocesuirana zob obiluje vlaknima, ali kupovne pločice daju samo 1-3 grama vlakana. Osim toga, imaju premalo bjelančevina, a previše šećera i kukuruznog sirupa, koji naglo podižu nivo šećera u krvi.

Izvor: https://punkufer.dnevnik.hr/

Share.

About Author

Leave A Reply