ZNUGGLE IGRAČKE SA DUŠTVENOM MISIJOM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SA BERANSKIH KATUNA DO AUSTRALIJE

Vunu, koju branski stočari na katunima bacaju, grupa kreativnih žena koristi da napravi ekološke Znuggle igračke koje osvajaju svijet. Ova jedinstvena organska igračka, nastala je iz želje da se promoviše cirkularna ekonomija i pruži prilika ženama sa katuna da ostvare dodatan prhod za svoje porodice.

Foto: Bačena vuna

“Prosto je nevjerovatno koliku količinu vune stočari bace, valjda zato što je njena obrada težak posao, pa sve manje ljudi iskoristi svu vunu koju ima. Upravo je to dalo ideju holađanki Aleksandri Aubertin da pokrene proizvodnju igračaka koje se ručno prave isključivo do prirodnih materijala. Čitav proces od sakupljanja, preko obrade sve do izrade je naš ručni rad, tako da proizvod na kraju bude zaista organski” objasnila je Vesna Pajković, koja izrađuje prototipe ovih igračaka.

Svaka Znuggle igračka predstavlja dio flore i faune Crne Gore, a kreativni tim koji čine Vesna Pajković, Borka Babović, Sanja Kovačević, Biserka Babović i Marica Bućković, heklanjem im daju jedinstven i upečatljiv izgled.

„Bisa i Marica tokom ljeta borave na katunu, a ovog ljeta smo sve okupile i sakupile vunu koju smo gore pronašle. Rad sa vunom je kako naporan, kad je ručno operemo moramo da je odnesemo na vlačenje, poslije toga vuna mora da se oprede pa tek onda da se boji. Za bojenje koristimo lukovinu, aroniju, orahe i druge ostake hrane. Baš kao što su ranije to radile naše bake“ objasnila je Pajković i dodala da je teško pronaći žene koje bi im prele potrebnu vunu.

Dug proces proizvodnje podijeljen je ovom kreativnom timu na osnovu vještina koje žene posjedu, a za finalnu izradu jedne igračke potrebno je oko šest sati aktivnog rada.

“Izrada igračaka je vrlo pažljivo isplanirana, svaka od nas ima svoje zaduženje. Sve dok nismo počele sa proizvodnjom igračaka nismo znale o koliko sitnih detalja moramo da vodimo računa. Prvu igračku je osmislila Aleksandra, a posle smo mi osmislile ostale igračke. Trenutno u prodaji ima oko sedam modela, uglavnom životinja i jedna šargarepa, koje se mogu kupiti isljučivo preko internet, tačnije našeg sajta”  kazala je Borka Babović i najavila da će uskoro svoju ponudu obogatiti sa još par igračaka.

Znuggle su igračke sa socijalnom misijom usmjerene na to da djecu povežu sa prirodom  i podignu svjest o značaju cirkularne ekonomije i očuvanja eko sistema i prirode.

„Igračke su napravljene od recikliranih materijala i insirisane florom i faunom Crne Gore, to su uglavnom životinje koje se mogu naći na sjeveru. Ideja je da se svi resursi iskoriste i da se ništa ne baci, tako da od samog prikupljanja materijala potrebnog za izradu, preko načina bojanja vune pa do pakovanja sve je reciklirano. Vodile smo računa i kod načina pakovanja, tako da su prvo upakovane u platnene cegere, koji se poslije mogu koristiti za kupovinu, pa tek onda u kutiju“ dodala je Babović.

Igačke su za kratko vrijeme uspjele da osvoje svjetsko tržište, a prodaja je porasla nakon što je priča o njima  emitovana u emisiji koju je o ljepotama Crne Gore uradila mis Francuske Sophie Ducasse.

Priča iz Berana počinje na 57:20

“Igračke najviše prodajemo u inostranstvu, cijena im je malo veća za naše prilike. Nakon emisije koja je emitovana na francuskoj televiziji imali smo nevjerovatan broj porudžbina upravo iz Francuske, ali i iz drugih evropskih zemalja. Najdalja destinacija na koju smo poslale igračku je Australija” kazale su one.

Igračke koje prave postali su i heroji knjige za djecu koja je u pripremi će pored našeg biti štampana engleskom i francuskom jeziku.

“ Dječiji pisac Žarko Vučinić uradio je tekst insirisan cijelim ovim konceptom, tako da naše igračke postali heroji njegove knjige. Mlada grafička dizajnerka Ivana Vujošević napravila je jako zanimljive ilustracije kombinovanjem fotogafija Zunggle igračaka i docrtavanjem. Priča je namijenjena djeci  uzrasta od 6 do 12 godina i uskoro će biti biti štampana“ najavila je Pajković.

Ovaj koncept je mnogo više od same prozvodnje igračaka, to je duštveno preduzeće koje stvara mogućnosti za zapošljavanjem i osnaživanjem žena iz ruralnog područja i očuvanja kulturnog nasljeđa beranskog kraja. Prihod koji se ostvaruje reinvestira su kako bi se stvorile mogućnosti da veći broj žena bude uključeno i da se dinansiraju drugi socijalni i ekološki programi. Podršku u tome Znuggle tim je dobio od Regionalne razvojne agencije i Regionalnog biznis centra.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply