ZAVRŠEN PROJEKAT „KADA ZNAŠ, MOŽEŠ LAKO DO EU”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana uspješno je završila projekat „Kada znaš, možeš lako do EU”, koji je u prethodnih šest mjeseci, u partnerstvu sa NVO „Ekvivalent“ iz Podgorice, realizovan na sjeveroistoku Crne Gore.

„Ideja za kreiranje ovog projekta proistekla je iz prethodnog iskustva, jer smo, realizujući brojne projekte i programe iz ove oblasti, zaključili da je neophodno pregovarački proces približiti mladim ljudima, angažovanim u omladinskim i nevladinim organizacijama, političkim partijama, izviđačkim klubovima i sl. Smatrali smo da je neophodno podići nivo svijesti mladih o institucijama EU, procesu pregovaranja, političkim i ekonomskim aspektima pristupanja EU, kao i o ključnim izazovima kada je u pitanju proširenje EU, imajući u vidu da su oni budući nosioci javnih funkcija u Crnoj Gori i mislim da smo u tome uspjeli“, kazao je direktor NVO „Sjeverna zemlja“ Marinko Barjaktarović.

On je istakao da su u okviru projekta „Kada znaš, možeš lako do EU“ realizovane brojne aktivnosti.

Na dvodnevnoj  Akademiji evropskih integracija, na kojoj je učestvovalo 25 mladih sa sjeveroistoka Crne Gore, o procesu pregovora i obevazama koje proističu iz Poglavalja 27 govorile su mr Rita Barjaktarović, članica Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora za ovo poglavlje i Maja Pešić, projekt menadžer Opštine Berane. Organiozovan je i Kviz znanja o evropskim integracijama u kojem su učestvovali učenici četiri srednje škole iz Berana a pobijedili su učenici Gimnazije „Panto Mališić“. Tokom maja održan je Okrugli sto posvećen EU integracijama, za predstavnike lokalnih samouprava, NVO i medija, na kom su uvodna izlaganja imali Ešef Husić, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove Ministarstva održivog razvoja i turizma, Dragana Marković, savjetnica glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Crne Gore EU iz Kancelarije za evropske integracije Kabineta predsjednika Vlade kao i menadžer Opštine Berane Vladimir Đaković. Kako su ciljna grupa ovog projekta bile i osobe sa invaliditetom, u Podgorici je održan panel “Osobe sa invaliditetom i Evropska unija”, sa fokusom na mlade osobe sa invaliditetom, njihove potrebe, kao i očekivanja od pregovaračkog procesa“, dodao je Barjaktarović.

Projekat „Kada znaš, možeš lako do EU” podržan je od strane Ministarstva javne uprave, sredstvima za 2018. godinu.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply