ZAŠTO STE UMORNI NAKON JELA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Umjesto da nas opskrbe energijom, pojedine namirnice nam je oduzmu, pa se vrlo brzo osjetimo tromo i iscrpljeno.

Osjećate se umorno i iscrpljeno ujutru kad ustanete?

Nemojte odmah posezati za džezom i kuvanjem kafe. Jedna do dvije šoljice kafe dnevno mogu trentuno da nas razmrdaju i razbude, ali je kafa poznata i kao diuretik.

Ispijanje viša kafa u toku dana može dovesti do dehidratacije. Takođe, veće količine kofeina mogu da poremete san, koji je ključan za odmor i regeneraciju organizma. Zato ljekari savetuju da se ujutru prvo popije čaša vode, a zatim urade lagane vježbe istezanja.

Ako se nakon jela osjećate pospano i umorno, vjerovatno ste pretrpali svoj tanjir kalorničnim đakonijama. Međutim, još jedan je razlog.

U “kradljivce” energije spada hrana koju velika većina od nas obožava: lisnata i  tijesta od bijelog brašna, pržena i pohovana hrana, bijeli pirinač, slatkiši…

Zašto nam ove namirnice “kradu” energiju? Zato što dovode do naglog skoka šećera u krvi, a samim tim i insulina, što dovodi do naglog pada energije.

Koja hrana nam daje energiju? U pitanju su namirnice sa nižim glikemijskim indeksom, kao i  složeni ugljeni hidrati koji se sporije vare i postepeno otpuštaju šećer u krv. Umjesto bijelog pirinča izaberite integralni, pahuljice bez dodatog šećera, integralnu testeninu, povrće, ribu, nemasno meso, jaja, orašaste plodove. 

Izvor: Lepa i srećna

Share.

About Author

Leave A Reply