Zaključavanje da bude posljednja opcija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako broj oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori svakodnevno dramatično raste, stroge mjere poput tzv. zaključavanja zemlje moraju biti tretirane kao posljednja opcija, kazala je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Dodaje i da je važno da zdravstveni sistem nastavi sa agresivnim testiranjem i liječenjem oboljelih, te da nijedan pacijent ne smije biti zanemaren.

Već nedjeljama Crna Gora po procentualnom broju oboljelih od koronavirusa spada u top pet zemalja u Evropi. Brajović smatra da je popuštanjem mjera došlo do promjene percepcije rizika kod građana, a onda i njihove relaksacije. To ipak, ističe, ne znači da je potrebno uvođenje strogih restriktivnih mjera, kakve smo imali u prvom talasu, pod uslovom da se građani ponašaju odgovorno i poštuju trenutne mjere.

“Ono što bih posebno potencirala s obzirom na postojeću epidemiološku situaciju jeste da posezanje za tim mjerama zaključavanja sistema i društva je nešto što zemlja treba da tretira kao posljednju liniju odbrane. Do tada je potrebno da zemlja vrši detaljnu procjenu epidemiološkog rizika što se u Crnoj Gori radi svakodnevno, na satnoj osnovi”, rekla je.

Komentarišući to što Crna Gora ima najveći broj aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika u regionu, podsjeća da su oni od početka govorili da će ponašanje građana da bude vanredno važna determinanta koja će oblikovati ukupnu trajektoriju pandemije.

“Ako to imamo na umu, onda ona poznata crnogorska izreka koja kaže “što posiješ, to ćeš i da požanješ”, da će to biti scenario koji ćemo gledati u smislu, kako se budemo ponašali, tako će dalje da se odvija pandemija”, kazala je Brajović.

Pandemija koronavirusa uzdrmala je i najjače zdravstvene sisteme zemalja širom Zapadne Evrope, pa čak i svijeta. Crna Gora je, kaže Brajović, još na početku pandemije preduzela korake kako bi se sistem pripremio. Ipak, kako je tok pandemije pokazao, resursa i mjera nikad dovoljno. Stoga, apeluje ona, Crna Gora mora nastaviti sa agresivnim testiranjem i adekvatnim zbrinjavanjem oboljelih.

“Veoma je važno da se na adekvatan način sprovodi i trijaža jer je neophodno na adekvatan način obezbijediti i mjesto i krevet za onog pacijenta koji je prioritetan, pacijenta sa visokim rizikom i veoma je važno da u svim tim naporima imamo na umu da oni koji su posebno vulnerabilni ne budu zaboravljeni i da u principu niko ne bude zaboravljen”, naglasila je šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori.

Osvrnula se i na program Ministarstva prosvjete po kom će se odvijati nastava.

“Taj model otvaranja škola da bi zaista bio bezbjedan, kako za djecu tako i osoblje, neophodno je da bude individualan, neophodno je da bude skrojen, osmišljen po mjeri svake škole, uzimajući u obzir i uvažavajući uslove, resurse i infrastrukturu kojom ta škola raspolaže i kapacitete koje ta škola ima da bi doslijedno mogla da sprovede jedan sveobuhvatan set mjera za prevenciju infekcije u školama i kontrolu transmisije u školskim uslovima”, ocijenila je.

Ističe da program mora biti fleksibilan i da se, ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtjevala, nastava mora odvijati kao kombinacija učenja u školskim ustanovama i online učenja.

Brajović navodi i da je ohrabrujuća činjenica da trenutno postoji 175 vakcina kandidata, od čega je 35 u fazi testiranja na humanoj populaciji. Dodaje da potencijalna vakcina zbog ograničenih kapaciteta proizvodnje, mora prvo biti dostupna ranjivim i prioritetnim kategorijama kakvi su zdravstveni radnici, stariji i osobe sa hroničnim oboljenjima.

“U principu mi imamo samo jednog neprijatelja i to je Kovid-19. I ako želimo da ga porazimo, neophodno nam je jedinstvo, solidarnost i saradnja”, zaključila je Brajović.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply