VUJAČIĆ: AKTIVIZMOM DO BOLJE UKLJUČENOSTI U ZAJEDNICU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osobe sa invaliditetom uvijek moraju biti društveno aktivne i iskazati interesovanja za ključna pitanja u lokalnoj zajednici koja treba rješavati, kazala je Marina Vujačić, trenerica na radionici za mlade s invaliditetom o procesima učešća u donošenju odluka i omladinskom aktivizmu, koja je danas održana u galeriji Polimskog muzeja.

Željeli smo da vidimo kakva je situacija u Beranama i da osobama sa invaliditetom, prije svega mladima sa invaliditetom, prenesemo svoja iskustva kako smo mi, koji smo danas aktivni, rješavali neka pitanja i kako smo se uključili u strukture u kojima danas djelujemo. Razgovarali smo o njihovim pravima, načinu ostvarivanja prava, o situacijama sa kojima se susreću u praksi kada su u pitanju kršenja prava ili otežavanja administrativnih procedura, zbog čega dolaze u situaciju da odustaju od ostvarivanja samog prava ili imaju prepreke da neko pravo ostvare“, istakla je ona.

Vujačić je zadovoljna odzivom učesnika/ca, obzirom da u ovoj sredini NVO sektor nije aktivan koliko bi mogao biti, tako da im je cilj bio da ih ohrabre, kako bi u lokalnoj sredini mogli više da motivišu mlade i osobe sa invaliditetom.

“Mladi sa invaliditetom na sjeveru i u nekim opštinama na Primorju manje su aktivni nego u Podgorici. Želimo ih ohrabriti i na taj način podstaći njihov aktivizam kako se ne bi stvorio utisak da se mladi i osobe sa invaliditetom ne uključuju, a da sa druge strane lokalna samouprava nema sistem odgovornosti da ih mora uključivati. Oni su tu da ukažu na njihove potrebe kao i na to kako službe moraju funkcionisati“, naglasila je ona.

Mladi sa invaliditetom su, kroz interaktivni rad na radionici, upoznati sa načinima učešća u procesima donošenja odluka, čime se doprinosi povećanju stepena uključenosti u zajednici i društvenom životu.

Radionicu za mlade s invaliditetom o procesima učešća u donošenju odluka i omladinskom aktivizmu organizovalo je Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, kroz projekat „Omladinska politika je i moja politika!“ koji je podržan od strane Ministarstva sporta i mladih.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply